Медия без
политическа реклама

Данчо Лазаров: Няма сценарий за изключване на Любо Ганев

Твърденията за фалит на волейболната федерация са пълна глупост, обяви още шефът на БФВ

22 Ноем. 2019
Volleyball.bg
Данчо Лазаров не дава никакви индикации, че смята сдаде поста.

Почти седмица след като беше публично обвинен в самоуправство, президентът на волейболната федерация (БФВ) Данчо Лазаров лично отговори на исканията за негова оставка и свикване на извънредно изборно Общо събрание. Те бяха представени миналия петък от инициативен комитет с участието на водещи клубове като ЦСКА, "Левски" и "Марица" и съвпаднаха с възникналото напрежение между шефа на БФВ и вицепрезидента Любомир Ганев. То пък бе породено от изказване на легендарния волейболист, че УС е свикал на 20 декември в Казанлък извънредно общо събрание, на което той ще бъде изваден от управата, за да не може да се кандидатира за нов президент.

"Няма какво да внушават на Ганев разни такива сюжети от рода на това: "Ти ще бъдеш изхвърлен, ти ще бъдеш изключен, ти ще бъдеш изгонен..." Аз ви предлагам с това мое изказване да стане ясно, че подобен сценарий няма - обяви Лазаров пред Канал 3. - Някой, предполагам, му е внушавал това, за да го приобщят към каузата на този инициативен комитет. Който инициативен комитет може само да докара големи поразии в българския волейбол. Говореше се не само за натиск, а за заплахи. Затова министър Кралев казва: "Сигналите - при мен!" Ние допълнихме: "Сигналите - директно в прокуратурата". Всеки да си сърба попарата, която е надробил. Ако някой заплашва някого, има органи в тази държава, при които трябва да се отиде и да се даде съответният сигнал. До моите уши досега не е достигнало подобно нещо."

Лазаров яростно отрече и твърдението на президента на "Левски" Владимир Николов, че БФВ има натрупани толкова големи финансови задължения, че де факто е във фалит. Бившият капитан на националния отбор даде пример с треньори от школата на "сините", които не са получавали пари тази година.

"Пълни глупости - заяви Лазаров. - Защото федерацията е в едно добро финансово състояние. Вярно е, че тази година ние имаме твърде високо напрежение в това отношение, тъй като тази година е може би с най-наситения спортен календар, който ние имаме. Фалит - въобще тази дума е твърде грозна и не следва да се използва за такава структура, каквато е БФВ. Така че аз категорично отхвърлям от името на цялото волейболно семейство подобни твърдения."

Същевременно Николов хвърли още малко светлина върху намеренията на опозицията. Ден след като от инициативния комитет насрочиха пресконференция за следващата сряда, на която ще обявят кандидата си за президент на БФВ, той разкри пред "Топспорт":

"Имаме няколко варианта за следващ президент. Ако трябва да бъдем конкретни, ще обявим едно име от обсъжданите три кандидатури. Всички те са членове на УС на централата. Не, аз не съм сред тях. Но нека основните детайли и подробности бъдат все пак разкрити пред всички, когато се съберем отново."

Николов посочи две основни грешки, които Лазаров допуска в управлението си, започнало още през 2002 г.

"Първата е прекаленото еднолично управление. Взимането на кардинални решения. Това обезсмисля цялата йерархия, наличието на управителния съвет и всичко останало. Не е коректно да се работи по подобен начин. Втората грешка е липсата на прозрачност за начина, по който биват разходвани средствата, които влизат в БФВ. Никой не знае как става това, на какъв принцип. И след това е напълно обяснима реакцията на отделни клубове. Те не разбират какво се случва във финансово отношение. Никой не желае да покаже и обясни как се изразходват средствата. Целта ни е промяна на всичко това."