Медия без
политическа реклама

Данчо Лазаров: Дойде моментът за промени във волейбола

Най-голямата ми грешка е, че през 2012 г. не се видяхме първо със Стойчев и Казийски, отчита шефът на БФВ

24 Дек. 2019
SPORTAL.BG

 

Президентът на Българската федерация по волейбол Данчо Лазаров гостува в предаването "Златният гейм" на телевизия "Диема" и говори обстойно за събитията в този спорт напоследък. И най-вече за това как реши да се оттегли след 17 години на поста и как се стигна дотам, че на общото събрание на 20 декември сближи позициите си с опозицията, водена от големите клубове, които издигнаха кандидатурата за нов шеф на вицепрезидента Любомир Ганев.

 

За общото изборно събрание

"Дойде моментът, в който трябва се направят промени в  българския волейбол. В началото (б.р. - Лазаров е начело на БФВ от 2002 г.) не исках да се занимавам с управлението, но се наложи и след това работата ме увлече. Постигнахме големи успехи през годините - бяхме домакини на европейско и световно първенство за мъже, което не е никак лесно да се постигне.

Очаквам Общото събрание на 13 март да протече без скандали и ексцесии. Не съм влязъл през задния вход, за да си тръгвам през него. Каквито и промени да стават, трябва да са по нормален начин и нещата да се решават според гласа на народа. Изборът не би трябвало да се очаква като драма. Надявам се обаче най-достойните да съберат най-много гласове и да влязат в състава на Управителния съвет. "

 

За Любомир Ганев

"Разбрахме се с Любо и ще работим заедно до 13 март. Дотогава аз ще го подготвя за работата, която му предстои, за да може направо да поеме управлението.  Според мен това е цивилизованият начин един председател да отстъпи мястото си на следващия, да предаде властта, както се казва. Така се дават знаци и на световната и европейска федерация, че ще има промени.

Преди и по време на световното първенство миналата година (б.р. - на него България бе съдомакин) имаше твърде много работа и затова предложих на Любо да стане директор по организацията. 2019-а обаче беше доста по-спокойна и администрацията се справи сама - без да привличаме такъв допълнителен човек. 

Любо Ганев е най-сериозният кандидат за мой наследник. Показва с цялото си поведение, че се е устремил към поста и затова се ползва с моята подкрепа."

 

За обвиненията в авторитарно управление

"Не приемам тези обвинения към мен. Може би се е случвало само в началото, когато нямахме добър екип, а трябваше де се взимат бързи решения. В последните години разчитам най-вече на екипа - имаме много комисии с подготвени хора, които работят на обществени начала. 

По време на организацията на световното първенство миналата година в екипа се получиха разминавания, в резултат на които някои напуснаха, а други бяха освободени.  Беше много неприятен момент, но проблемите трябваше да бъдат туширани в името на работата." 

 

Има ли БФВ дългове

"Категоричен съм, че Българската федерация по волейбол няма дългове. Който твърди обратното, нека да представи доказателства. Очаквам да закрием годината с положителен баланс."

 

За управлението на столичната зала "Христо Ботев"

"Ние получихме залата (б.р. - от спортното министерство за стопанисване) по време на олимпиадата в Лондон`12. Решението бе на Бойко Борисов след среща с мен и тогавашния спортен министър Свилен Нейков. След като сключихме договор, направихме огромни ремонти, извадихме технически паспорт на залата, а сега завършихме и отоплението. Сега българският волейбол си има своя дом." 

 

За волейболен клуб "Левски" - един от инициаторите за сваляне на Лазаров

Преди години преотстъпих безвъзмездно на Владо Николов (б.р. - бившия капитан на националния отбор) правата на всички състезатели (б.р. - Данчо Лазаров бе първо спонсор, а после и собственик на ВК "Левски" и като такъв влезе във волейбола). Владо трябва да положи доста усилия да върне старата слава на "Левски", който е многократен шампион на България, а сега е шести. Той  иска да направи основата на отбора с млади състезатели, които да подготви." 

 

За раздорите в националния отбор

"Време е да се каже истината - по време на гостуването на отбора в Аржентина (б.р. - за Лигата на нациите) братята Георги и Валентин Братоеви са заявили, че предпочитат да се върнат в България. Единият имал проблеми с мотивацията, другият не искал да е дълбока резерва. Грешка на ръководството на отбора е, че веднага не уведоми федерацията за този проблем. Аз разбрах за него от медиите по-късно. След това пък, когато бяха освободени, не са го научили от Пранди (б.р. - италианския селекционер Силвано Пранди), а тийм мениджърът Стефан Чолаков ги е уведомил по телефона.

Обидно и недопустимо е. Срещнахме се с отбора и очаквах все пак момчетата да получат шанс на европейското първенство, но Пранди беше категоричен. Обсъждахме вариант за негова смяна с Ники Желязков (б.р. - бивш национал, сега треньор на шампиона "Нефтохимик"), имаше такава идея, но преценихме че е твърде късно за такава промяна. Оставихме Пранди на треньорския пост не защото е обречен, а защото имаме шансове за класиране на олимпиадата (на квалификационния турнир в Берлин от 5 януари)." 

 

Най-голямата грешка

"Разсъждавал съм твърде много пъти по тази тема, не може всичко да бъде идеално. Не съжалявам за нищо и не се чувствам предаден от никого. Имал съм с всички нормални човешки взаимоотношения.

Може би, ако върна времето назад, през 2012-а взехме прибързано решение след злощастната загуба от Германия на олимпийската квалификация (б.р. - за напускането на треньора Радостин Стойчев, последвано от отказването на Матей Казийски от отбора с условието, че ще се върне, ако настоящото ръководство на БФВ подаде оставка). Поддадохме се на емоциите, може би трябваше първо да се видим със Стойчев и Казийски. Техните искания за оставка бяха срещу целия Управителен съвет,  а не само срещу мен. Затова и не се чувствах толкова виновен. Но от 15 души членове на Управителния съвет, само един застана зад тях".

Още по темата