Медия без
политическа реклама

Българските ръгбисти ще пишат история в Кипър в събота

Трима важни състезатели отпадат от състава, но целта - първо място в групата, остава

От капитана Петър Николов (вляво) се очаква да поведе тима към четвърта поредна победа в групата.
БГНЕС
От капитана Петър Николов (вляво) се очаква да поведе тима към четвърта поредна победа в групата.

Националният отбор по ръгби на България ще има възможността да направи няколко забележителни постижения при гостуването си срещу Кипър в събота.

Това е последният ни мач в Конференция 1 - Юг (третото ниво на европейското ръгби под Шестте нации). При евентуална победа България (в момента с 13 т.) ще задмине временния лидер Израел (14 т.) и ще завърши на първо място в групата, като ще получи и бонус точка за победи над всички останали тимове. Това би било голям успех, тъй като българските ръгбисти за пръв път в историята си участват в тази дивизия. Кипър в момента е на предпоследно място с една победа от трите си досегашни срещи и актив от 6 т.

Отделно първата позиция ще ни даде шанс за нещо немислимо доскоро: плейоф за място в горното ниво - дивизия "Трофи" (второ ниво под Шестте нации). Това е и най-високото възможно място, за което са се класирали до този момент национални отбори от държави с аматьорски статут на вътрешните си шампионати.

Другото предизвикателство, пред което ще се изправят ръгбистите ни, е да сложат край на негативната статистика. България има загуби в последните си 6 мача срещу Кипър, а сега задачата се утежнява, предвид факта, че сме гости.

Като допълнение в състава ни има кадрови проблеми. Заради тежка травма, получена при победата с 39:19 над Словения на 29 април, отпадна Владислав Михов. Други двама пък са аут, тъй като са възпрепятствани заради работни ангажименти (б.ред. - ръгбистите ни са с аматьорски статут и нерядко имат проблеми при повиквателни за националния отбор). Това са Цветостин Цветков и Ивайло Иванов, който вдигна на крака публиката на ст. "Васил Левски" с трите си прекрасни есета срещу Словения.

Селекционерът Ромен Балмис повика на техните места други трима, които по думите му са достатъчно опитни, за да поемат тежестта на предстоящия сблъсък - Деян Първанов, Цветан Иванов и Светослав Одаджийски.

"Очертава се много тежък мач в Кипър. Фокусирани сме върху това да се представим по най-добрия възможен начин, за да се опитаме да завършим на първо място. България има загуби в последните си шест мача срещу Кипър. Затова сме наясно, че ще ни е много трудно", коментира пред "Сега" Ромен Балмис.

Двубоят в събота в Никозия е от 14:00 ч. и ще се предава пряко онлайн. При евентуален успех и първо място в групата следва плейоф на 27 май срещу силния тим на Чехия (№35 в света). Българският тим в момента е №59, като достигна до тази позиция благодарение на впечатляващия си възход под ръководството на Ромен Балмис, след като бе №95 в света преди 4 години.

През последните 3-4 години се случи нещо смайващо с българския национален отбор по ръгби. Тимът вече има 13 поредни победи, което го изстреля с 35 позиции нагоре в световната ранглиста.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

ръгби, Ромен Балмис

Още по темата