Quantcast

Медия без
политическа реклама

Шеметна победа над Словения вдъхна на ръгбистите ни кураж за голямата цел

Българският тим срази съперника си с 6 есета пред над 6000 зрители на ст. "Васил Левски"

БГНЕС
Словенските ръгбисти безуспешно тичат след Ивайло Иванов (с топката), който се е устремил към поредното си есе в мача на ст. "Васил Левски".

Националният отбор по ръгби постигна впечатляваща победа с 39:19 над Словения в Конференция 1 - Юг (третото ниво на европейското ръгби под Шестте нации). Над 6000 зрители на ст. "Васил Левски" видяха динамичен и оспорван мач, в който все пак българите не позволиха да изпуснат инициативата, с изключение на първите минути, когато се стигна до изравняване 7:7. За това помогна и безценната подкрепа от трибуните.

Нашият тим отговори с бързина на силовия и по-мощен физически съперник. В резултат дойдоха няколко скоростни атаки, завършили с 6 есета (3 на ветерана Ивайло Иванов, 2 на играещия в лондонския "Ричмънд" Анатоли Анянву и 1 на Людовик Трайков). Тази резултатност от своя страна донесе допълнителна бонус точка за отбора ни, който излезе на второ място в групата с пълен актив - 3 победи от 3 мача и вече с 13 т.

Лидер продължава да е съставът на Израел (14 т.), който обаче е изиграл всичките си мачове. Така, за да финишира на първо място, България се нуждае от непременна победа при гостуването си на 13 май срещу Кипър, който е предпоследен в групата с 1 победа и 2 загуби.

Първата позиция в групата би ни осигурила плейоф срещу Чехия на 27 май за място в дивизия Трофи (второто ниво под Шестте нации). Дори сегашното участие на България в Конференция 1 - Юг е небивал до момента успех, а евентуално изкачване в Трофи би било равнозначно на подвиг за този спорт, който е аматьорски начала у нас. Малко известно е, че не само националите играят за едната чест, но и селекционерът Ромен Балмис и екипът му работят без заплати.

"Днес направихме много грешки и имахме късмет. След две седмици в Кипър ще е съвсем различен мач, като трябва да коригираме грешките си", коментира пред БНТ 3 Балмис след края на днешния двубой.

Пред "Спортал" пък капитанът Петър Николов допълни: "Ние сме самокритични и мога да заявя, че не показахме най-доброто. Направиха ни някои есета заради наши грешки, които трябва да изчистим за мача с Кипър. Излизаме като фаворити само заради класирането в момента. До последната минута според мен ще е оспорван мач. Играли сме с Кипър на ръгби-7, а на 15 те имат доста корави играчи".

Ключови думи:

ръгби, Ромен Балмис

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?