Медия без
политическа реклама

Българките са в Топ 20 на световното по блиц шахмат

Нургюл Салимова и Антоанета Стефанова имат еднакъв актив от по 6 т.

29 Дек. 2023Обновена
FIDE
Антоанета Стефанова завърши първия ден на световното по блиц на 17-о място

Българските шахматистки започнаха убедително представянето си и на световното първенство по блиц в Самарканд (Узб).

След като на рапид Нургюл Салимова остана 4-а, на половин точка от медал, в още по-бързата версия на шахмата - блица (3 минути за мислене на партия, плюс 2 добавени секунди на всеки направен ход) тя отново е в челото на класирането. След края на днешния първи ден, в който се изиграха 9 от предвидените 17 кръга, тя има актив от 6 т., постигайки общо 5 победи и две ремита.

Антоанета Стефанова също има 6 точки от 9 възможни, като също постигна 5 победи и две ремита. Двете лидерки на българския тим делят местата между 11-о и 20-о, като по допълнителни показатели се намират на 16-о (Нургюл) и 17-о (Стефанова).

Гергана Пейчева завърши първия ден с 5 точки (5 победи и 4 загуби) и заема 52-а позиция, а Надя Тончева е с 4.5 (4 победи и 1 реми) и е 61-ва.

Едноличен лидер след първия ден е рускинята Валентина Гунина с 8.5 т., следвана от сънародничката си Александра Костенюк, която играе отскоро за Швейцария - 7, и Харика Дронавали (Инд) - 7. С по 7 т. са още три рускини - шампионката на рапид в Самарканд Анастасия Боднарук, Лея Гарифулина и Катерина Лагно.

При мъжете единственият ни представител Иван Чепаринов приключи първия ден (общо 12 от предвидените 21 кръга) с актив от 7 т. (5 победи и 4 ремита). Това му отрежда място извън първите 30 във временното класиране. Лидери с по 8 т. са общо осем шахматисти, сред които е световният шампион от миналата година Магнус Карлсен (Нор).

Утре световното първенство на блиц приключва с 8 кръга при жените и 9 пре жените.

Още по темата