Quantcast

Медия без
политическа реклама

България се движи без загуба на Евро `23 по шахмат

Женският ни отбор е в Топ 5 след първите три кръга от първенството в Будва

14 Ноем. 2023
БСФШ
Селекционерът Петър Арнаудов с Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева и Гергана Пейчева (от дясно на ляво) преди мача срещу Унгария във II кръг.

Женският национален отбор по шахмат продължава без загуба участието си на европейското първенство в Будва (Черна гора, 10-21 ноември). В III кръг селекцията на Петър Арнаудов завърши 2:2 с тима на Швейцария и записа второ поредно равенство след 2:2 срещу Унгария. На старта нашите състезателки в състав Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева победиха Турция с 2,5:1,5 т.

Срещу швейцарките на първа и втора дъска гросмайстор Стефанова и международен майстор Салимова направиха ремита съответно с белите срещу гросмайстор Александра Костенюк и с черните срещу фиде майстор Лена Георгеску. На трета дъска фиде майстор Пейчева победи с белите женски гросмайстор Газал Хакимифард, а на четвърта женски гросмайстор Кръстева загуби с черните от женски международен майстор София Хризлова.

Преди четвъртия от общо 9 кръга по швейцарската система България е един от само пет тима без загуба и заема 5-о място във временното класиране с актив от 4 т. (1-2-0). Начело са Франция и Азербайджан с максималните възможни по 6 т. (3-0-0), следвани от Германия и Унгария с по 5 т. (2-1-0). В днешния IV кръг съперник на нашите националки ще бъде отборът на Испания, девети в подреждането с 4 т. (2-0-1).

На Евро `23 при жените участват общо 32 страни. За България това е първа поява в шампионата на Стария континент след десетилетие пауза заради неразбориите в управлението на спорта у нас, белязано и от 7-годишна санкция от европейския шахматен съюз (ECU).

Забраната беше вдигната след избора на Милен Василев за президент на най-новата учредена организация - "Българска спортна федерация по шахмат" (БСФШ). Тя претендира за членство в международната централа FIDE, на база на което ще иска и държавния лиценз от ММС, предоставен в момента на "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).

Още по темата