Quantcast

Медия без
политическа реклама

България падна тежко на баскетбол от Исландия

С поражението националният ни отбор остана последен в олимпийската предквалификация

15 Авг. 2023
ФИБА
Стирмир Трастарсон забива топката в коша на България за две от своите 11 точки в мача

Националният ни отбор по баскетбол претърпя тежка загуба от състава на Исландия в последния си мач на европейската предквалифисация в Истанбул. Поражението със 76:93 остави селекцията на треньора Росен Барчовски на последно място в крайното класиране на гр.С.

След двете загуби в първите дни - от Украйна (71:80 след продължение) и от домакина Турция (66:104), надеждата бе, че нашите ще приключат с победа турнира в зала "Синан Ердем". Тези очаквания обаче се разминаха коренно с действителността - скандинавците, които са само две места по-назад в световната ранглиста от България (на 49-а позиция) буквално правеха каквото си поискат по игрището срещу демотивирания български тим.

Отборът на Исландия поведе убедително още след първата четвърт - 27:13, и продължи да увеличава аванса си, за да се оттегли на почивката при 50:32. В третата част положението стана още по-тежко за българските баскетболисти, които в един момент отстъпваха с 27 точки - 70:43. Към края на мача вече и двата тима мислеха повече за атака, отколкото за защита и краят дойде при "само" 17 т. за исландците.

Голямата разлика дойде от това, че българските национали отстъпваха значително в стрелбата от игра, като вкараха 30 от 76 опита (39.5%) срещу 30 от 71 на исландците (56.3%). При тройките балансът е почти равностоен - 9 от 33 за нашите и 8 от 28 за противника. В борбите под кошовете българският отбор стоеше малко по-добре - 40:36 овладени топки, а при бързите атаки скандинавците имаха лек превес - 17:15.

Най-резултатен за България бе капитанът Павлин Иванов с 16 т. (4 тройки и 6 борби), а американецът Брандън Йънг добави 15 т. (4 борби и 7 асистенции). За Исландия със 17 т. (4 борби и 2 асистенции се отличи Торир Торбярнсон.

Още по темата