Quantcast

Медия без
политическа реклама

България оглави еднолично класирането при жените в Ченай

При мъжете шахматистите ни допуснаха първа загуба на олимпиадата

01 Авг. 2022
ChessOlympiad.fide.com
Международен майстор Нургюл Салимова обмисля задълбочено стратегията на черните в партията срещу Жулия Алборедо на първа дъска от мача между България и Бразилия от III кръг при жените на шахматната олимпиада в Ченай.

Женският национален отбор на България излезе еднолично на първо място в класирането на шахматната олимпиада в Ченай (Инд). В III кръг воденият от капитана Петър Арнаудов тим извоюва трета поредна категорична победа - 4:0 срещу Бразилия, и се оказа с най-добри допълнителни показатели сред всички състави с пълен актив от 6 мач точки.

От началото на турнира нашите състезателки са спечелили 11 от 12 изиграни партии и имат едно реми. Второ място във временното подреждане делят Украйна, Монголия и Швеция, които са събрали по 11 т. в отделните партии. На 5-8-а позиция пък са четири отбора с по 10,5 т. начело с домакина и основен фаворит за титлата Индия.

Срещу бразилките победи постигнаха Нургюл Салимова с черните фигури срещу Жулия Алборедо на първа дъска, Гергана Пейчева с белите срещу Кати Либрелато на втора, Белослава Кръстева с черните срещу Жулиана Терао на трета и Виктория Радева с белите срещу Ванеса Газола на четвърта.

В IV кръг днес българките ще премерят сили срещу супертима на Украйна. На първа дъска Салимова (ЕЛО 2416) ще има предимството на първия ход с белите фигури срещу бившата световна шампионка Мария Музичук (2540), на втора Пейчева (2295) ще играе с черните срещу бившата №2 в света Анна Музичук (2529), на трета Кръстева (2249) ще е с белите срещу друга бивша носителка на световната титла - Анна Ушенина (2423), а на четвърта Габриела Антова (2275) ще е с черните срещу Юлия Осмак (2420).

Същевременно при мъжете България допусна първа загуба на 44-тата шахматна олимпиада. След две поредни убедителни победи на старта съставът ни с капитан Стефан Стойнов отстъпи в III кръг с 1:3 срещу Турция. Единствения успех извоюва Лъчезар Йорданов с белите срещу Вахап Санал на трета дъска, а загуби претърпяха Момчил Петков с белите срещу Мустафа Илмаз на първа, Цветан Стоянов с черните срещу Емре Джан на втора и Тодор Георгиев с черните срещу Джемил Джан Али Маранди на четвърта.

След 3 от 11 кръга по швейцарската система националите ни делят 36-о място с Гърция и Бразилия с по 4 т. Едноличен лидер е вторият отбор на Индия с пълен актив от 6 т. и 12 спечелени партии. Топ 3 допълват Франция и Израел с по 6 мач точки и 11,5 т. от партиите.

Днес съперник на България в открития турнир ще бъде гръцкият тим, който ще има белите фигури на първа и трета дъска.

The Chess Olympiad is being held from the 29th of July to 9th of August 2022 in Mahabalipuram, Tamil Nadu. Today is the 3rd round of the eventStandings - Mat...

Още по темата