facebook
twitter

Спорт

България кани новия президент на FIDE

Стефанова е на 1/8-финал на световното по шахмат за жени
257
ugra2018.fide.com
Гросмайстор Антоанета Стефанова обмисля ходовете си във втората рапид партия от тайбрека срещу Динара Садуакасова.

България ще отправи официална покана към новия президент на международната федерация по шахмат (FIDE) Аркадий Дворкович да посети страната ни и да се срещне с премиера Бойко Борисов. Инициативата е съвместна на спортния министър Красен Кралев и депутата от БСП Васил Антонов, който е кандидат за нов председател на Българска федерация по шахмат 1928.

Това стана ясно след среща между Кралев и представители на шахматни клубове, недоволни от управлението на настоящия президент на БФШ-1928 - депутата от ГЕРБ Руслан Тошев. Последният бе избран начело на новоучредената федерация в края на 2017 г. по препоръка именно на Кралев. Затова и от министъра бе потърсена отговорност за действията на неговия съпартиец.

Поредното недоволство срещу Тошев бе породено от факта, че той отказва да свика извънредно изборно общо събрание, въпреки че за такова настояват повече от необходимите по закон над 1/3 от клубовете. В крайна сметка такова бе свикано с решение на Софийския районен съд и трябва да се проведе на 18 ноември в Плевен. Само ден по-рано обаче има свикано редовно общо събрание на БФШ-1928 в Трявна, което според представителите на опозиционните клубове на срещата помежду им Кралев е обявил за нелегитимно.

"Злоупотребите в българския организиран шахмат трябва да се прекратят. След 18 ноември пред новоизбраното ръководство ще стоят редица трудности. То трябва да има волята, постоянството и търпението да ги разреши. Държавата и лично спортният министър ще съдейства, с всички законови правомощия, които има, тези желания да станат факт. Красен Кралев гарантира, че изборът ще е честен, без политическа намеса и без натиск отвън", съобщиха присъствали на срещата шахматни деятели, изпратили до медиите писмо от името на шахматен клуб "Елит".

 

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО

Същевременно Антоанета Стефанова се класира за 1/8-финалите на световното първенство за жени в Ханти-Мансийск (Рус). Във II кръг бившата световна и европейска шампионка елиминира Динара Садуакасова (Каз), след като в тайбрека се наложи с 1,5:0,5 т. още в първите две партии със съкратена контрола. В игрите с 25 мин. за мислене тя постигна победа с черните фигури и реми с белите.

Следващата съперничка на 39-годишната Стефанова ще бъде Анна Музичук (Укр). Днес и утре двете ще изиграят две класически партии, а при евентуален резултат 1:1 т. в неделя ще определят четвъртфиналистката с тайбрек от минимачове на рапид и евентуално блиц.

Все още няма коментари

Още

Кралев: Реферите трябва да са по-концентрирани

12.12.2018

219
Чепаринов донесе сребро на Грузия от Евро `18 по блиц шахмат

11.12.2018

37
Федерацията по щанги сее заблуди за допинга

10.12.2018

ДЕЛЯН КЮЧУКОВ

499 1

Влез или се регистрирай за да коментираш