Quantcast

Медия без
политическа реклама

България кандидатства за членство във FIDE с новата федерация

От лицензираната БФШ 2022 отхвърлят твърденията, че ще има проблем с приемането в ECU

22 Ноем. 2022ЯВОР ЕВТИМОВ
БФШ 2022
Кадър от първото заседание на ръководството на БФШ 2022 - начело на масата е председателят на УС Васил Антонов (в дъното).

България ще направи нов опит да възвърне поне част от напълно загубените си позиции на международната сцена в шахмата. Страната ни кандидатства за членство в световната федерация FIDE чрез най-новата структура, получила право да администрира хилядолетната игра у нас - "Българска федерация по шахмат 2022" (БФШ 2022).

Тя беше основана в средата на юли от бившия депутат от БСП Васил Антонов, който малко преди това беше избран за съпредседател на "Българска федерация по шахмат 1928" (БФШ 1928) заедно с бившия депутат от ГЕРБ Руслан Тошев. Въпросната БФШ 1928 тъкмо беше останала без лиценз от министерството на младежта и спорта (ММС), отнет ѝ на 7 юни от тогавашния ресорен министър от ИТН Радостин Василев.

Паралелно с БФШ 1928 и БФШ 2022, в борбата за легитимност се включиха още две чисто нови федерации - "Българска федерация по шахмат 64", основана също през юли от тогавашната депутатка от "Възраждане" Цвета Галунова в партньорство с бившата световна и европейска шампионка (и бивша депутатка от ИТН) Антоанета Стефанова, и "Българска федерация по шах", регистрирана през май от президента на оригиналната БФШ Атанас Куртенков. Всички те внесоха през лятото кандидатурите си за получаване на лиценз в ММС и в крайна сметка той бе издаден на БФШ 2022 от служебния министър Весела Лечева, подписала документите на 3 ноември.

Българският шахмат е произвел двама световни шампиони - Веселин Топалов оглавяваше и световната ранглиста в продължение на почти 4 години, Антоанета Стефанова се изкачи до №2 при жените.
След 6-годишна принудителна пауза България отново ще участва в световната олимпиада по шахмат.

"Изказваме благодарността си към министъра на младежта и спорта г-жа Весела Лечева и нейния екип за професионализма, решителността и ангажираността към спорта шахмат! Разчитаме на цялата шахматна общност, на всички приятели, радетели и спомоществователи, за да успеем заедно да реализираме заявените от нас принципи и цели, сред които са прозрачност, откритост, подпомагане на деца и състезатели, свързани с любимата игра!", написаха в първото си официално изявление от БФШ 2022.

Ръководството на новото сдружение включва 11-членен Управителен съвет - с председател Васил Антонов и членове Георги Павлов, Венета Петкова, Петьо Маринов, Николай Йорданов, Живко Жеков, Красимир Бочев, Емил Петков, Симеон Винчев, Иван Вачев и Константин Стоянов, както и изпълнителен директор - Мария Тончева.

През последните месеци в медийното пространство беше изразено мнение, че заради присъствието на Антонов, Маринов и Жеков в управата на новата федерация тя няма да бъде приета за член на Европейския шахматен съюз (ECU). Според твърденията причината е, че тримата са били част и от ръководството на автентичната Българска федерация по шахмат, която беше изключена от всички международни организации в края на управлението на Силвио Данаилов (2011-2017 г.). От БФШ 2022 обаче отхвърлят такава вероятност.

"В публичното пространство се появиха манипулативни твърдения, че БФШ 2022 няма да бъде приета за член на Европейския шахматен съюз. Ние от БФШ 2022 считаме за неетични подобни изказвания! Определяме ги като пореден опит за стопиране развитието на българския шахмат!", заявиха от федерацията в своя позиция от 20 ноември.

Като аргумент са цитирани точки от Хартата на FIDE, най-важната сред които гласи, че "с приемането на дадена федерация за член на FIDE тя се приема за член на съответната континентална организация" (чл. 31.1).

"Пред БФШ 2022 предстои много работа. Отворени сме към всички шахматни клубове в страната, които също като нас имат желанието и готовността българският шахмат да възвърне позициите си на световната карта", завършва обръщението.

Понастоящем в новата федерация членуват 36 от регистрираните общо 81 шахматни клуба в България, а други 10 са в процес на кандидатстване. В предишната лицензирана федерация - БФШ 1928, дейност развиваха 54 клуба. Лично послание към всички тях отправи президентът на БФШ 2022 Васил Антонов:

"Предстои много работа от мен, от управителния съвет и общото събрание на федерацията. Давам си ясната сметка, че няма да е лесно. Гарантирам, че съм с открито лице и протегната ръка към всички шахматни клубове в страната, включително и тези, които все още не са се присъединили към лицензираната федерация. БФШ 2022 е новосъздадена и поради тази причина в следващите 12 месеца не може да получи финансова помощ от държавата. Ще разчитам на Вашия професионализъм, на обичта Ви към играта, на приятели и спомоществователи."

Още по темата