Медия без
политическа реклама

Бившият шеф на биатлона бе осъден на 3 г. затвор за корупция

Норвежецът Андерс Бесеберг бе признат за виновен по 8 обвинения

12 Апр. 2024
РИА Новости
Андерс Бесеберг стана бе опозорен публично още при ареста му през 2018 г.

Бившият президент на международния съюз по биатлон (IBU) Андерс Бесеберг бе осъден на 3 г. и един месец затвор заради доказана корупция. 

Съдът призна 78-годишния норвежец за виновен по осем пункта от обвинението, включително за получаване на скъпи часовници като подаръци, ползване услугите на проститутки, пищни ловни излети в Русия, Австрия и Чехия, ползване на служебни автомобили за сметка на компанията, притежаваща ТВ Правата на IBU. Присъдата, която е в размер на 67 печатни страници, бе четена в съдебната зала няколко часа.

Според нея бившият шеф на световния биатлон ще трябва да изплати и глоба от 1.4 млн. норвежки крони (120 000 евро).

Бесеберг заяви, че е удивен от присъдата и неговите адвокати веднага подадоха обжалване.

Съдебният процес срещу Бесеберг, който повече от 25 години бе президент на IBU (1992-2018 г.) бе в окръжния съд в Бускеруд и продължи от 9 януари до 15 февруари. В хода на изслушванията тогава лъснаха куп смущаващи подробности за получаване на подаръци, пари и услуги, най-вече от страна на руската федерация по биатлон, прикриване на допинг случаи на руски състезатели и т.н.

Бившият президент на международния съюз по биатлон (IBU) Андерс Бесеберг призна пред съда, че се е ползвал от услугите на проститутки, докато е бил начело на организацията, макар при разследването да отричаше това.

Той призна някои от обвиненията, а други отрече категорично. Прокуратурата искаше присъда от 3 г. и 7 месеца и глоба от 1 млн. крони, а също така конфискация на ловни трофеи и часовници, оценени на общо 1.45 млн. крони (125 000 евро). 

"Присъдата е важен сигнал, че корупцията е разкрита и е преследвана, дори когато е в международните спортни федерации - заяви прокурор Мариан Дюпесланд. - Международният спорт от най-високо ниво генерира големи приходи и борави с големи активи. Федерациите управляват големи активи и вземат важни решения, които засягат както спортистите, така и бизнеса. Затова се надяваме, че тази присъда ще има и превантивен ефект".

Още по темата:

Пари в куфарчета, луксозни подаръци, екзотични почивки, ловни излети и безплатни проститутки. Ето силите, тикали дългогодишния шеф на световния биатлон Андерс Бесеберг в защита на руските спортисти и деятели при допинг и корупционни скандали и манипулиране на избори.

 

Ключови думи:

биатлон, Андерс Бесеберг

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?