Медия без
политическа реклама

Ексшефът на биатлона призна, че са му водили проститутки в Русия

Делото за корупция срещу норвежеца Андерс Бесеберг ще завърши на 16 февруари

13 Яну. 2024
Андерс Бесеберг е заплашен от 10-годишна присъда за корупция в Норвегия
ЕПА/БГНЕС
Андерс Бесеберг е заплашен от 10-годишна присъда за корупция в Норвегия

Бившият президент на международния съюз по биатлон (IBU) Андерс Бесеберг призна пред съда, че се е ползвал от услугите на проститутки, докато е бил начело на организацията, макар при разследването да отричаше това. 

Процесът срещу 77-годишиня норвежец започна на 9 януари и ще завърши на 16 февруари. Бесеберг, който бе 25 години начело на IBU е съден в родината си за корупция в периода 2009-2018 г. и може да получи до 10 г. затвор. Прокурорът по делото обяви в съдебната зала, че в един от редовните си телефонни разговори Бесеберг се е съгласил да се срещне с проститутки, като всичко е било организирано от руски държавни чиновници. Това се оценява като корупционно действие в Норвегия.

"Да, случваше се. Надявах се семейството ми да не разбере, че ползвам услугите на проститутки. Ако говорим за руските шефове на биатлона, възможно е тези услуги да са били организирани от тях. Никога, така да кажем, не съм излизал на улицата. Зная, че веднъж организатор беше Сергей Кушченко, който тогава бе генерален секретар на руския съюз по биатлон", заяви Бесебер в съдебната зала, цитиран от норвежката телевизия VG.

Пред съдията норвежецът дава и един пример: 

"На вратата на хотелската ми стая се почука. Отворих, беше млада, нормално облечена жена, която сметнах, че идва от оргкомитета, за да ме информира за програмата за следващия ден. Мисля, че правих секс с тази жена. Не, не съм плащал за това, ето защо не мога да потвърдя, че е била проститутка. Не мога да кажа, че я беше изпратил Кушченко, но вероятно го е направил някой от оргкомитета".

Бесеберг бе обвинен в корупция още преди 6 години - тогава той бе заподозрян в укриване на положителни допингпроби на руски биатлонисти. С него в скандала бе въвлечен и тогавашния генерален секретар на IBU - гермнаката Никол Реш.

Двамата напуснаха постовете си, а делото отиде в независимата комисия на IBU, която през 2021 г. публикува доклад от 220 страници. В него са подробно описани възможните взимания на Бесеберг от страна на Русия. 

Например, при обиска в дома му норвежката полиция е открила 370 000 норвежки крони в брой ($37 000) и 13 ръчни часовника - 4 от тях посветени на конкретни състезания, другите 9 - от луксозни марки. Бесеберг потвърди, че е получил часовник за 20 000 евро по време на световното първенство в Ханти-Мансийск през 2011 г. Още един му е подарък от президента на руския биатлон Алекандър Тихонов, а произходът на останалите е неизвестен. 

Освен това Бесеберг често е ходил на луксозни ловни походи в Русия (в Ханти-Мансийск и Тюмен), които напълно са били платени от руснаците. Ползвал е и автомобили BMW, разходите по поддръжката и горивото на които са на стойност $82 000, платени от компанията Infront, която е получила от IBU маркетинговите права на състезанията.

Шефът на независимата комисия на IBU - юристът Джонатан Тейлър, преди началото на съдебните заседания разказа за нови доказателства, че Бесеберг се е опитвал да потули допинговите проблеми на руските биатлонисти.

Оказва се, че някои от телефонните разговори на норвежеца, особено при отсяданията му в луксозни хотели, са подслушвани и Тейлър е получил достъп до записите. Бесеберг и събеседниците му (имената им не се разкриват публично) свободно говорили за услугите, които си правят взаимно и какви са мотивите им. Тейлър само добави, че събеседниците на шефа на IBU били разочаровани от това, че световната антидопингова агенция WADA е вложила "твърде много усилия" за разобличаване на руския допинг в биатлона и се опитвали да "помогнат на руснаците да дадат отпор".

"IBU е бил организация със слаби механизми за вътрешен контрол. Затова в него са доминирали силен президент (Бесеберг) и няколко силни съюзника. Това не е била прозрачна федерация. Никой не е контролирал нищо и никой не е бил привличан към отговорност. - каза още Тейлър. - Същевременно Русия се е превърнала в много важна страна в биатлона и Бесеберг не е искал да се кара с нея. Що се отнася до допинга в руския биатлон, доказателствата ни са направо зашеметяващи".

Тепърва пред съда ще се явяват и важни свидетели. Сред тях са действащи и бивши чиновници на IBU: настоящият президент Оле Далин, генералният секретар Макс Коб и предшественичката му Никол Реш, бившите президенти на норвежкия съюз по биатлон Ерлед Слоквик и Торе Бейгард, както и много други. 

Сред най-важните свидетели, но с онлайн включване, ще е и информаторът на WADA Григорий Родченков, който избяга в САЩ и живее със сменено име там. Родченков е бившият шеф на Московската антидопингова лаборатория, от когото тръгна големият световен скандал с държавно закриляната допингова програма в рускиу спорт.

Ключови думи:

Андерс Бесеберг