Медия без
политическа реклама

Секс, лов и куфарчета с пари: Как Русия подкупи шефа на биатлона

Докладът на комисията за разследване изобличи президента на IBU Андерс Бесеберг и дясната му ръка Никол Реш

Дуетът Бесеберг-Реш е отговорен за прикриването на положителни допинг проби на поне 65 руски биатлонисти.
Дуетът Бесеберг-Реш е отговорен за прикриването на положителни допинг проби на поне 65 руски биатлонисти.

Пари в куфарчета, луксозни подаръци, екзотични почивки, ловни излети и безплатни проститутки. Ето силите, тикали дългогодишния шеф на световния биатлон Андерс Бесеберг в защита на руските спортисти и деятели при допинг и корупционни скандали и манипулиране на избори. 

Норвежецът, който на 25 февруари ще навърши 75 г., бе начело на международния съюз по биатлон (IBU) 25 сезона. През април 2018-а по сигнал от световната антидопингова агенция WADA австрийската прокуратура започна разследване срещу него и генералния секретар на IBU Никол Реш за корупция и прикриване на допинг нарушения. Включи се и норвежката прокуратура и двамата бяха принудени да се оттеглят. А новият президент на IBU - шведът Оле Далин, назначи комисия за външно разследване (ERC) на техните дела.

Докладът на ERC с председател британския юрист Джонатан Тейлър излезе миналата седмица и констатира, че "Бесеберг не се съобразява с етичните ценности и няма никакъв реален интерес да защитава спорта от измами". Той е плод на 2-годишна работа, интервюта с 60 свидетели, преглед на 70 000 документа и електронни файлове, експертизи и досиета, както и на достъп до някои от доказателствата, с които разполагат австрийската и норвежката прокуратура.

Докладът изтъква, че ангажиментът на Бесеберг към чист спорт е "една шарада", станала възможна "благодарение на пълната липса на основни гаранции за управление, оставила решенията за почтеност само в ръцете на президента и неговите хора в Изпълкома на IBU - без проверки и баланси, без прозрачност и при никаква отчетност".

Посочва се, че в замяна на

 

пари, подаръци и услуги от руски длъжностни лица
 

Бесеберг е защитавал руските биатлонисти, прикривал допинг скандали, дори е блокирал опитите на IBU да се бори по-успешно с допинга. Никол Реш пък успешно е потулвала допинг проби. 

Въпреки разкритията на ERC все още Бесеберг и Реш не са обвинени официално в криминални действия, макар след полицейските обиски в централата на IBU в Залцбург да бе обявено, че са заподозрени в приемането на подкупи в общ размер от $300 000, както и на други облаги. Австрийската прокуратура тогава съобщи, че се разследват общо 12 души (другите 10 - само за допинг измами), като Бесеберг и Реш са помогнали за укриване на 65 положителни проби на руски биатлонисти от 2011 до 2018 г. 

Докладът на ERC от 220 страници обаче е показателен за начина на работа на двамата.

Петзвездни хотели, шестцифрени подкупи, луксозни подаръци, екзотични почивки, ловни трофеи. Срещу това Бесеберг се е ангажирал да защитава Русия при всякакви обстоятелства. Показателно е как той решава да остави за член на Изпълкома на IBU президента на руската федерация Александър Тихонов, който е обвинен в убийство и през 2007 г. е осъден на 3 г. затвор, макар да не ги излежава поради амнистия. Именно Тихонов, сочи докладът, е дал кутия с бижута на Реш, за да прикрие делата за употреба на еритропоетин (ЕПО) от трима руски биатлонисти през 2009 г.

През 2014-а пък Бесеберг е неглижирал представените пред Изпълкома доказателства, че тогавашният шеф на руската федерация Александър Кравцов е купувал гласове на изборния конгрес на IBU. 

Изглежда, че

 

схемата е работела безотказно

 

Русия от 1960 г. е сред световните сили в биатлона, но при управлението на Бесеберг успехите ѝ само се увеличават. Страната има поне 3 медала в този спорт на всяка зимна олимпиада, стига и до 5. Това спря в Пьонгчанг`18 - първите зимни игри след скандала за държавно подкрепяната програма за допингиране и прикриване на положителни проби на руски спортисти.

"Моделът на корумпирано и неетично вземане на решения е очевиден много преди да се появят доказателствата за институционализирана допинг конспирация в Русия през 2014 и 2015 г. И те ясно личат по странната реакция на г-н Бесеберг на тези доказателства - той открито застава на страната на Русия срещу силните критики и нарастващия брой доказателства", пише в доклада.

ERC твърди за получени от Бесеберг поне $200 000 подкупи от руски представители, "а те вероятно са много повече". Разполага и със свидетелства за това как норвежецът приемал от руски официални лица всевъзможни подаръци - пълни с пари куфарчета, луксозни ваканции, петзвездни хотели. 

Знаейки страстта му към лова, руснаците са го канели често на ловни излети. Служители от централата на IBU свидетелстват, че след това са извозвали със служебните бусчета трофеите до дома му в Норвегия.

 

Често на Бесеберг е била осигурявана някоя млада дама 

 

за асистент при пътуванията му по състезания от Световната купа. "Знаело се е в кръговете на IBU, че домакините на г-н Бесеберг винаги ще му предоставят услугите на млада жена преводачка, когато той е в Русия", пише в доклада.

Бесеберг е отказал да говори пред ERC, но според полицейски протокол, до който комисията има достъп, при един от разпитите е признал, че е посетен от проститутка веднъж в Москва "в периода 2010-2014 г.". Казва, че не знае кой я е изпратил, допълвайки, че "вероятно е някой от организационния комитет". Но ERC има сведения, че Бесеберг е потвърдил пред полицията за сексуални контакти и с други жени по време на различни биатлонски събития.

Докладът сочи и "многобройните опити на Бесеберг да омаловажи и осмее доказателствата", предоставени от бившия шеф на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков, който избяга в САЩ и стана главен свидетел срещу руската допингова програма. 

Дори и след доказването на руската допинг конспирация обаче, пише комисията, Бесеберг, който по онова време е и член на WADA, принуждава Изпълкома на IBU да игнорира призива на WADA към спортните федерации да преразгледат антидопинговата си политика и да престанат да дават на Русия домакинства на големи състезания. През 2016-а Бесеберг заявява на колегите си, че могат и трябва да дадат световното първенство през 2021 г. на Тюмен. Информатор твърди, че Бесеберг е станал преди гласуването и е подканил колебаещите се "да гласуват за Русия“. Впоследствие, след наказанието на руския спорт, световното бе отнето от Тюмен.

А когато руското участие в Пьонгчанг`18 е поставено под въпрос заради скандала, Бесеберг открито лобира за руските биатлонисти, твърдейки, че те са безупречни откъм допинг и трябва да им се разреши да участват на олимпиадата.

Що се отнася до 45-годишната Никол Реш, ERC е открила ясни доказателства, че

 

тя е поела контрола над антидопинговата програма на IBU,

 

за да "обезсили властта и да блокира всякакъв надзор над нея на медицинската комисия на IBU“, както и че "е протакала организирането на външния надзор над Програмата на IBU за биологични паспорти на спортистите, изисквани според правилата на WADA".

Посочват се и други примери освен кутията с бижута от Тихонов, срещу която тя е скрила три ЕПО случая през 2009-а.

Реш не е спазила обичайния протокол, когато са открити ненормални стойности в кръвните проби на Евгени Устюгов на олимпиадата в Сочи`14. "Комисията не може да намери оправдание за неуспеха на Реш да разпореди незабавно взимане на допълнителни проби от Устюгов, който остава в състезанията и печели злато с руската щафета", пише ERC. (След скандала от 2015-а руснакът е лишен от отличието.)

През 2015-а, когато на състезание за СК в Антхолц-Антерселва (Ит) край трасето е открита използвана спринцовка с остатъци от ЕПО, Реш по указание на Бесеберг проваля разследване, което е можело да докаже чрез ДНК проба на кой биатлонист е бил инжектиран кръвният допинг.

Проруската позиция на германката "е може би най-очебийна в усилията ѝ да подкрепи три руски биатлонистки (Яна Романова, Олга Зайцева и Олга Вилухина), които подават жалба до IBU срещу наказанията им за допинг". Комисията е открила "ясни доказателства", че тя е преминала границата, предлагайки стратегически съвети как в IBU да бъдат разгледани тези жалби. Германката дори е насърчила трите да търсят обезщетение от WADA, Родченков и проф. Ричард Макларън, чиято комисия разкри руската допинг програма през 2015 г. 

Никол Реш също е отказала да говори пред ERC, изтъквайки здравословни причини. 

Комисията е предала доклада си на криминалните власти в Австрия и Норвегия, а също и на WADA, която трябва да вземе решение за бъдещи действия. Самият IBU ще трябва в най-скоро време да реши дали също да заведе съдебни дела срещу посрамените си бивши шефове.

Още по темата