Quantcast
Бивш треньор на младежите: Разликата ни с футболните сили е отчайваща | СЕГА
facebook
twitter

Спорт

Бивш треньор на младежите: Разликата ни с футболните сили е отчайваща

Комичното е, че Франция стана №1 в света с нашата система, коментира Александър Станков
497
 БГНЕС архив

Ако българските клубове не започнат да налагат родни таланти в своите състави, футболът у нас няма да търпи никакво развитие и националният отбор ще страда все повече. Това е мнението на бившия селекционер на младежкия тим на България и бивш треньор на ЦСКА, "Локомотив" (Пд) и "Черно море" Александър Станков.

"Аз пея тази песен не от днес или от вчера, а отпреди 15 години, когато бях треньор на младежкия национален отбор. Тогава имах щастието и късмета да водя добро поколение млади български футболисти. Но нещата трябва да се решат много генерално. Когато победихме Франция на "Парк де Пренс", те направиха пълен рестарт на футбола си. И най-комичното е, че те взеха нашата система - изградиха спортни училища, интернати. Въведоха цялостна стратегия, каквато имаше в България преди години. И виждате, че в момента френските футболисти са най-добрите в Европа, да не кажа и в света", посочи 56-годишният специалист пред "Букмейкър Рейтинги".

Според него в момента никой не може да има очаквания за добро представяне на националния отбор. В навечерието на Евро 2020 селекцията на Ясен Петров игра три контроли срещу участници на европейското първенство - Словакия (1:1), Русия (0:1) и Франция (0:3), и Станков смята, че резултатите са съвсем закономерни.

"Не искам да бъда толкова критичен. Трябва да се мисли позитивно - изтъкна той. - Но реалната оценка е, че това ни е капацитетът и възможностите. За съжаление разликата ни с тези отбори, с които играхме, сега е отчайваща. Просто отчайваща... Чуваме: "Борим се, хвърлихме се". Наистина е така и не искам да звуча песимистично - момчетата дават максимуам от себе си. Но това е все едно да се бориш с вятърна мелница."

Треньорът, който през последното десетилетие натрупа опит и в чужбина начело на три китайски отбора - "Далиен Аербин" (2010-2011), "Хунан Билоус" (2015) и "Мейджоу Хака" (2017), смята, че вината за срива на българския футбол е всеобща.

"Всички, които сме свързани с футбола, абсолютно всички. Включително и държавата - заяви Станков. - Съжалявам, но да редиш керемиди на къщата, а да нямаш цимент и основи, не става... Нямаме един стадион, изключая този на "Лудогорец". Така няма как да стане. Караме я на някакви издихания. Държавата със сигурност може да направи нещо относно собствеността на стадионите. За съжаление всеки клуб тегли чергичката към себе си и така скоро няма да имаме резултати."

Още

"ЦСКА-София" се измъчи, но победи "ЦСКА 1948"

25.07.2021

Обновена

536
ПЪРВА ЛИГА, I КРЪГ - РЕЗУЛТАТИ (видео репортажи)

25.07.2021

Обновена

651
Първи мач - първа победа за българските боксьори в Токио

25.07.2021

Обновена

545