Медия без
политическа реклама

БФС отбеляза един век от първия мач на националния отбор

Поводът бе почетен само в сайта на футболния съюз, също като 100-годишнината от създаването на организацията

21 Май 2024
Снимката от първия мач на националния отбор по футбол, с която бе почетен юбилеят.
БФС
Снимката от първия мач на националния отбор по футбол, с която бе почетен юбилеят.

БФС отбеляза един век от първия мач на мъжкия национален отбор по футбол, който се навършва точно днес. На 21 май 1924 г. България излиза срещу Австрия на стадион "Зимерингер" във Виена за първия си двубой в историята. В този мач губим с 0:6, но все пак домакините по това време са сред най-силните отбори в Европа.

Тогава нашият тим е сформиран след решение на учредителния конгрес на Българската национална спортна федерация (предшественикът на БФС), който се е състоял между 16 и 18 декември 1923 г. Предложено е да се създаде представителен отбор на България, който да участва на олимпийските игри в Париж през 1924 г.

По препоръка на легендарния австрийски деятел Хуго Майзъл за пръв селекционер на България е избран негов сънародник - 26-годишният ляв халф на "Рапид" (Виена) Леополд Нич. Първоначално са картотекирани 22-ма играчи, представители на футболните центрове София и Варна, но по логистични причини отпадат шестима.

На 13 май българската група започва своето пътуване за дебютния си мач - от София до Лом футболистите се придвижват с влак, а до Виена - с парахода "Сатурнус". Навсякъде първите ни национали са посрещани от стотици ентусиазирани български футболни привърженици, които са ги окуражавали.

Ето и състава в първия мач на националния отбор по футбол на България: Петър Иванов - Вертер, Александър Христов - Шкубата, Симеон Янков - Симето, Гено Матеев, Боян Бянов (капитан), Димитър Манолов - Найдо, Димитър Мутафчиев - Мърцо, Никола Мутафчиев - Колишчето, Цветан Генев - Цеко, Константин Мазников - Дяволето, Кирил Йовович - Вагонетката.

Всички те са футболисти на "Левски", с изключение на Димитър Манолов ("Славия") и капитана Боян Бянов ("Тича", Варна). А целта - участие на олимпийските игри в Париж, е изпълнена. На 28 май 1924 г. България се включва директно във втори кръг на футболния турнир (б.р. - 1/8-финалите), но губи с 0:1 от Ирландската свободна държава, днешна Ирландия. Същата година БНСФ е приета за член на ФИФА.

От БФС обявиха, че ще отбележат вековния юбилей на националите със специално издание с подробна статистика за всички мачове до момента, което ще бъде отпечатано през втората половина на 2024 г. За съжаление, към момента не е предвиден специален мач на националния отбор, с който да бъде почетен поводът, каквато е практиката на повечето футболни федерации.

Така и този вековен юбилей ще бъде отбелязан само на хартия и онлайн на сайта на БФС, подобно на 100-годишнината от основаването на футболния съюз. Тогава бе предвидено голямо празненство в столичен хотел, но то бе отменено заради масовото обществено недоволство срещу вече бившия президент на БФС Борислав Михайлов и останалото ръководство на организацията. Новият шеф на футболния съюз Георги Иванов-Гонзо наскоро даде да се разбере, че не смята да организира тържества, тъй като било сложно да се организира присъствието на влиятелни гости от ФИФА и УЕФА.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата