Quantcast

Медия без
политическа реклама

Безподобен обрат донесе първи световен финал за европейския снукър

Марк Селби ще играе за петата си корона в "Крусибъл" срещу сътворилия прецедент Лука Бресел

30 Апр. 2023
WORLD SNOOKER
Лука Бресел се е отпуснал в своеобразен поклон пред масата в "Крусибъл" след вкарването на синята топка в 32-рия фрейм, завършила историческия обрат в 1/2-финала срещу Съ Дзяхуей.

Лука Бресел стана първият играч в историята на снукъра, обърнал мач на световното първенство в Шефилд след изоставане от 9 фрейма. 28-годишният белгиец навакса дефицит от 5:14 в 1/2-финала срещу Съ Дзяхуей, за да стигне до крайното 17:15 и да се класира за първи път в кариерата си за финала в свещения театър "Крусибъл".

Предишният рекорден обрат датираше отпреди близо четири десетилетия - от уникалния мач за титлата през 1985 г., в който Денис Тейлър губи първите осем партии срещу Стив Дейвис, преди да го победи с 18:17 след битка по черната топка в решаващия 35-и фрейм.

Този път китайският дебютант беше само на три крачки от победата във формат "17 от 33", когато опонентът му стартира безподобния си поход. Белгийския куршум спечели 11 поредни партии, за да поведе с 16:14 и в крайна сметка пресече финалната линия в драматичен 32-ри фрейм.

Преди настоящия турнир Бресел никога не беше печелил мач от основната схема в шампионата на планетата при пет предишни участия в нея (2012, 2017, 2018, 2019, 2022). През 2023 г. Лука елиминира Рики Уолдън, Марк Уилямс и шампиона Рони О`Съливан преди геройството срещу квалификанта Съ.

Класирането на белгиеца за последния мач в "Крусибъл" е исторически момент за европейския снукър като цяло, тъй като никога досега играч от вътрешността на Стария континент не е играл за световната титла. Бресел има шанс да се превърне и в едва четвъртия шампион, който не е британец, след канадеца Клиф Торбърн (1980), ирландеца Кен Дохърти (1997) и австралиеца Нийл Робъртсън (2010).

"Това е първият случай, в който получавам толкова много внимание от хората в Белгия - сподели Лука. - Имам чувството, че цялата страна ми пише съобщения. Името ми е във всички вестници. Никога не съм виждал подобно нещо. Ще се наслаждавам на финала, защото не трябваше да бъда там. Това е бонус, нямам напрежение върху себе си... Освен ако не се получи завързан мач в края. Ще играя моята си игра. Ще бъде невероятно."

За да стигне до самия връх, Куршума ще трябва да преодолее огромно препятствие в лицето на 4-кратния световен шампион Марк Селби. Веселяка от Лестър се класира за своя шести финал в Шефилд, надделявайки над Марк Алън със 17:15.

Носителят на титлата от 2014, 2016, 2017 и 2021 г. предотврати друг грандиозен обрат, след като поведе с 16:10, а Пистолета от Антрим спечели следващите пет поредни фрейма и сви пасива си до минимум. Все пак Селби запази хладнокръвие и подпечата победата си с печеливша серия от 64 т. в партия №32.

"Адмирации за Марк, че успя да ме застигне от шест фрейма разлика - коментира победителят. - Никой от нас не игра страхотно, но той намери формата си в края. Ако беше станало 16:16, можеше да се случи всичко. "Крусибъл" е толкова специално място. Залогът е толкова голям. Ще дам най-доброто от себе си във финала и се надявам то да е достатъчно. В противен случай ще бъде фантастично за Лука и велико за снукъра, ако той спечели."

Двубоят за короната по традиция ще се проведе във формат "18 от 35" в четири сесии, разпределени в два дни - неделя и понеделник. Дуелът между Бресел и Селби започва с първите две действия днес от 15:00 и 21:00 ч. българско време.

Всички партии от финала на световното първенство ще бъдат излъчвани пряко по "Евроспорт 1".

 

СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО СНУКЪР 2023

1/2-финали (17 от 33, четири сесии)

№9 Лука Бресел (Бел) - Съ Дзяхуей (Кит) 17:15
№3 Марк Алън (СИрл) - №2 Марк Селби (Анг) 15:17

Финал (18 от 35, четири сесии)

Лука Бресел - Марк Селби 30.IV-1.V

 

SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...
SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...
SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?