Медия без
политическа реклама

"Ауди" обяви официално влизането си във Формула 1

26 Авг. 2022
ЕПА/БГНЕС
Веднага след официалната пресконференция на "Спа" в бокса на пистата беше показана примерна версия на разцветката на тима, с който "Ауди" ще работи в близко бъдеще. Присъстваха шефът на Формула 1 Стефано Доменикали, босът на FIA Мохамед бин Сулайем, отговорникът по развитието на "Ауди" Оливер Хофман и президентът на германския концерн Маркус Дюсман (от ляво на дясно).

След месеци спекулации "Ауди" официализира намерението си да стане част от Формула 1. От 2026 г. германският производител влиза в най-комерсиалния автомобилен спорт като доставчик на двигатели, обяви президентът на концерна Маркус Дюсман.

Той допълни, че конструкторът, с който марката ще си партнира, ще бъде съобщен "до края на годината". Публична тайна обаче е, че това ще бъде отборът на "Заубер", който в момента се състезава под името "Алфа Ромео" с двигател на "Ферари". Според различни източници германците вече са купили или са в процес на придобиване на 75% от тима с швейцарски лиценз.

"Моторните спортове са неразделна част от ДНК-та на "Ауди" - заяви Дюсман. - Формула 1 е както глобална сцена за нашия бранд, така и много предизвикателна лаборатория за развитие със силна конкуренция. С новите правила ние влизаме в подходящия за нас момент."

Новината бе обявена официално днес на пистата "Спа-Франкоршан" в Белгия, където в неделя се подновява тазгодишният сезон след лятната пауза. На презентацията присъстваха президентът и главен изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали и президентът на международната автомобилна федерация (FIA) Мохамед бен Сулайем.

"За мен е чест и удоволствие да приветствам "Ауди" във Формула 1. Това е автомобилна марка икона, пионер в технологиите - заяви Доменикали. - Нямаме търпение да видим логото на "Ауди" на стартовата решетка и скоро да научим още за плановете им."

Германският гигант под шапката на "Фолксваген Груп" изчака приемането на новите правила за задвижващите системи, които влизат в сила от 2026 г., за да потвърди участието си в "Гран при". Очаква се след 4 години във Формула 1 да влезе и друга от марките на VW - "Порше", която най-вероятно ще си партнира с "Ред Бул".

Германските автомобилни гиганти "Ауди" и "Порше" са решили да влязат в най-комерсиалния моторен спорт - Формула 1. Това съобщи изп. директор на компанията майка "Фолксваген Груп" Херберт Дийс, цитиран от Би Би Си.

"Ауди" ще развива и произвежда задвижващите системи за F1 в базата си в Нойбург край Инголщат. От компанията потвърдиха, че там вече са инсталирани тестови стендове и до края на годината проектът ще набере скорост с наемането на нови хора и доизграждане на инфраструктурата на базата. Ръководител ще бъде Адам Бейкър, който преди да се присъедини към компанията през 2021 г., работеше за FIA в продължение на три години.

"Разпознати в световен мащаб, много емоционални и високотехнологични - така Формула 1 изпълни точните критерии на "Ауди" - добавиха в изявлението си от компанията. - Ключът към включването ни в най-популярната автомобилна надпреварата е ясният и точен план за превръщането в по-устойчив и рентабилен продукт. Новите технически правила, които ще влязат в сила през 2026 г., се концентрират върху по-високо наелектризиране и подобрено устойчиво гориво."

От "Ауди" посочиха още вече съществуващия таван на разходи за отборите и предстоящия да бъде въведен такъв за производителите на двигатели през 2023 г. като допълнителни мотиви за влизането си в спорта.

"В допълнение, Формула 1 си постави амбициозната задача да бъде въглеродно-неутрална автомобилна надпревара до 2030 г. Големият интерес във F1 е глобален и сериите са един от най-гледаните спортове в цял свят - коментираха още от "Ауди". През 2021 г. над 1,5 млрд. телевизионни зрители са наблюдавали надпреварата. Формула 1 е популярна в ключови пазари като Китай и САЩ и тенденцията продължава да се покачва - дори сред младите таргет групи."