Медия без
политическа реклама

"Арда" е най-устойчивият отбор в Първа лига

Това е клубът с най-добро планиране и дългосрочна политика, според международен анализ

Футболистите на "Арда" играят в най-стабилния клуб в елитната ни дивизия, според Международния център за спортни изследвания (CIES).
СПОРТАЛ
Футболистите на "Арда" играят в най-стабилния клуб в елитната ни дивизия, според Международния център за спортни изследвания (CIES).

"Арда" е най-устойчивият футболен клуб в Първа лига. Изводът е направен в новия анализ на базирания в Швейцария Международен център за спортни изследвания (CIES). Разгледани са над 700 клуба от 59 първенства по цял свят и е съставен индекс за приемственост, който е съвкупност от данните за стабилността на отбора в съответния шампионат, средната възраст на футболистите му, както и договорната политика, т.е. дългосрочност на контрактите. По този начин индексите показват доколко клубовете са подготвени да поддържат добро ниво на стабилност през следващите сезони.

Така "Арда" се оказва с най-висок съвкупен индекс (70.9) в България, като изпреварва минимално втория - "Левски" (70.3). Любопитното е, че доминантът в Първа лига - "Лудогорец", който преди дни стана шампион за 13-и пореден път, е едва на четвърто място с индекс 68.5, като се нарежда след "ЦСКА-София" (69.3).

На дъното по стабилност са врачанският "Ботев" с отчетливо по-нисък индекс (37.7) и изненадващо "Черно море" (47.8).

Тази интересна подредба на върха и в дъното може да намери своето обяснение от отделните показатели. По отношение на футболистите, играли за даден отбор през последните 3 години, "Арда" е на втора позиция с 55-има играчи. Най-малко футболисти през този период е използвал "Черно море" (53). Най-голям брой използвани играчи пък е имало в "Берое" (99), "ЦСКА 1948" (88), врачанския "Ботев" (80) и др.

Другият фактор е наличието на играчи на и над 31-годишна възраст, който обозначава доколко в даден клуб разчитат на млади играчи в перспектива. Така начело са "Левски" и "Берое" с едва по 1% футболисти на такава възраст в състава си. Следва столичният "Локомотив 1929" с 6%, а по-нататък с 8% са три клуба - "Лудогорец", "Хебър" и "Арда". С най-голям процент възрастни играчи е "Черно море" (36%), а наблизо е отново врачанският "Ботев" (30%), което обяснява и ниското им положение по общ индекс.

И последният показател, по който също варненският клуб изостава, е наличието на дългосрочни договори. С най-висок процент футболисти, чиито контракти изтичат през това лято или най-късно през юни 2025 г., са столичният "Локомотив 1929" (100%), врачанският "Ботев" (99%), "Черно море" (96%) и т.н. Докато най-малко такива играчи има в "ЦСКА-София" (51%), "Лудогорец" (54%), "ЦСКА 1948" и "Арда" с по 58% и др. Съответно в последните 4 отбора има и най-много футболисти с дългосрочни контракти.

Още по темата