Quantcast

Медия без
политическа реклама

Антоанета Стефанова стана 11-а в света на блиц шах

Магнус Карлсен спечели втора титла на първенството в Алмати

30 Дек. 2022
FIDE
Момент от втория ден на световното първенство по блиц шах в Алмати.

Най-добрата ни шахматистка Антоанета Стефанова завърши на 11-о място на световното първенство по блиц шах в Алмати (Казахстан). Тя събра 11 точки, след като във втория ден от турнира постигна пет победи и две ремита, а допусна само едно поражение. След първия ден тя бе на 32-ро място с четири победи, две равенства и две загуби.

Днес Стефанова победи с белите фигури казахстанките Ксения Балабаева и Меруерт Камалиденова, както и украинката Катерина Лахно, а завърши реми с грузинката Нана Дзагнидзе.

С черните фигури българката се наложи над иранката Атуса Поркашиян и рускинята Валентина Гунина, приключи реми с узбекистанката Умида Омонова, а единствената си загуба допусна срещу китайката Тан Джуни.

Световна шампионка по блиц шах стана представителката на домакините Бибисара Асаубаева, която завърши с 13 точки от 17 партии.

При мъжете шампион стана лидерът в световната ранглиста Магнус Карлсен с 16 точки. За норвежеца това бе втора титла в Алмати, след като преди това той бе победител и в турнира по ускорен шах. Една от победите на Карлсен бе срещу водещия ни представител при мъжете - Иван Чепаринов, който зае 68-о място в крайното класиране с 11 т. Другият българин - Момчил Петков, остана на 159-а позиция в окончателното подреждане с 8 т.

В крайна сметка 11-ото място на Антоанета Стефанова по блиц шах се оказа и най-доброто класиране на българин на шампионата в Алмати, след като преди това отново тя стана 19-а на ускорен шах.

Антоанета Стефанова стана единственият от тримата български шахматисти, класирали се в Топ 20 на световното първенство по ускорен шахмат (15 мин. за всеки играч, плюс добавка от 10 сек. на всеки направен ход) в Алмати (Каз). Световната шампионка в този вид шах от 2012 г.

 

Още по темата