Медия без
политическа реклама

Антоанета Стефанова е 19-а в света на бърз шахмат

Ще спра, когато някой ме спре, заяви гениалният Магнус Карлсен след 4-тата си титла

29 Дек. 2022
ФИДЕ
Магнус Карлсен наблюдава с интерес партия на германската изненада на световното първенство Винсент Каймер (вляво)

Антоанета Стефанова стана единственият от тримата български шахматисти, класирали се в Топ 20 на световното първенство по ускорен шахмат (15 мин. за всеки играч, плюс добавка от 10 сек. на всеки направен ход) в Алмати (Каз).

Световната шампионка в този вид шах от 2012 г. завърши на 19-о място при жените (от общо 98 състезателки), след като събра 7 т. от 11 кръга (6 победи, 3 загуби и две ремита). 43-годишната софиянка бе в група от общо 13 шахматистки (11-23-о място) с еднакъв актив, които бяха подредени по допълнителни показатели. 

Другите ни двама представители бяха при мъжете - съпругът на Стефанова Иван Чепаринов и Момчил Петков. Чепаринов събра 7 т. от 13 кръга (3 победи, 2 загуби и 8 ремита). С толкова бяха разпределени местата от 55-о до 87-о, а асеновградчанинът зае 73-то. Петков пък записа 3 победи, 6 загуби и 4 ремита, като с 5 т. е на 148-о място от 178 шахматисти.

Световен шампион за 4-и път стана норвежкият гений Магнус Карлсен. Той водеше от самото начало, но в 11-ия кръг (с черните фигури) допусна грешка срещу руснака Владимир Артемиев и загуби, след което напусна ядосан спортната зала в Двореца на културата и спорта "Балуан Шолак". В 12-ия Карлсен игра с белите срещу смятания за негов наследник Фабиано Каруана (САЩ) и направи реми, а в последната партия все пак спечели - срещу бившия световен шампион за младежи Пархам Магсудлу (Иран).

Така Карлсен триумфира с актив от 10 т., а призовата тройка след него допълниха изгряващата звезда на германския шахмат Винсент Каймер (18 г.) и Каруана с по 9.5 т.

За норвежеца титлата на бърз шахмат е 4-а след тези през 2014, 2015 и 2019-а. Освен това той има сребро от 2012-а и бронз от 2016 и 2021 г.

Запитан на пресконференцията кога ще спре да печели титли, Карлсен отвърна: "Ще спра, когато някой ме спре!".

При жените се стигна до драматична развръзка, след като китайката Тан Джуни и казахстанката Динара Садуакасова завършиха с по 8.5 т. Допълнителните им показатели също бяха равни, затова се наложи да играят две тайбрек партии на блиц (3 мин. за мислене).

Първата партия завърши реми, а втората бе спечелена от Тан. Така китайката добави към колекцията си титлата на бърз шах към тази по класически от 2018 г.

Бронзовия медал заслужи изненадата от Индия - Шри Б. Савита, която по допълнителни показатели оглави групата от четири шахматистки с по 8 т. - другите са Александра Горячкина (Рус), Жансая Абдумалик (Каз) и Хумпи Конеру (Инд).

Днес и утре в Алмати е вторият световен шампионат в края на годината - този по блиц шахмат. В него шахматистите ще имат по 3 минути за мислене на партия, като ще се добавят по 2 секунди за всеки направен от тях ход. 

Още по темата