Медия без
политическа реклама

Антоанета Стефанова е 7-а в Европа на блиц шахмат

Нургюл Салимова е 25-а, Белослава Кръстева - 49-а, а Виктория Радева - 49-а на първенството в Монте Карло

12 Яну. 2024
Ютюб
Антоанета Стефанова играе с белите във II кръг срещу французойката Манон Шипке - партията завърши реми

Антоанета Стефанова пропусна възможността да прибави още едно отличие към богатата си колекция и завърши на 7-о място на европейското първенство по блиц шахмат в Монте Карло (3 минути за мислене + добавяне на 2 сек. за всеки направен ход в партия).

Бившата световна шампионка на класически (2004 г.) и ускорен шах (2012 г.), която бе със стартов №2 заради втория си по сила индивидуален коефициент ЕЛО - 2393, беше в Топ 5 два кръга преди края. Но в предпоследната партия отстъпи с черните фигури пред украинката Анна Ушенина. Накрая победи, отново с черните Полин Гюшар (Фр) и завърши с актив от 9 т. (8 победи, 2 ремита и 3 загуби) от 13 възможни.

В Топ 5 до 11-ия кръг се движеше и Нургюл Салимова. Именно в тази партия обаче тя загуби с черните фигури от Стефанова, а до края допусна още една загуба (от Бодана Сиванандан, Вбр) и направи едно реми (със Сабрина Гутиерес, Исп). В крайна сметка четвъртата на световното по рапид остана на 25-о място със 7.5 т.

Само с половин точка по-малко приключи Белослава Кръстева, което ѝ отреди 39-а позиция, а с 6.5 т. Виктория Радева е 49-а, от всички 103 участнички.

Европейска шампионка стана поставената под №1 рускиня Александра Костенюк (ЕЛО 2475), която от миналата година играе за Швейцария. Тя завърши с 10 т., като изпревари по допълнителни показатели своите подгласнички (също с по 10 т.) Сарасадат Хадемалшариех (Исп) и Бела Хотенашвили (Груз). 

Пред Стефанова завършиха още Юлия Осмак (Укр), Клаудия Кулон (Пол) и Анна Ушенина (Укр) - всички с по 9.5 т.

Утре и вдругиден в Монте Карло ще е и световното първенство по рапид (ускорен) шахмат. В него времето за мислене на партия ще е 15 минути +10 добавени секунди на всеки направен ход. Участничките ще играят в 11 кръга, отново по Швейцарската система.

Още по темата