Медия без
политическа реклама

Ансамбълът събра пълен комплект медали в Минск

Илиана Раева възнегодува срещу съдиите за Световната купа по художествена гимнастика

19 Авг. 2019
facebook
Момичетата от българския ансамбъл позират със златните медали, спечелени във финала с три обръча и два чифта бухалки на турнира за Световната купа в Минск.

Националният ансамбъл на България по художествена гимнастика спечели пълен комплект медали от проведения през уикенда турнир за Световната купа в Минск (Блрс). В петък и събота възпитаничките на Весела Димитрова извоюваха сребро в многобоя, а на финалите в неделя спечелиха бронз за изпълнението с пет топки и злато с три обръча и два чифта бухалки.

В състав Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Стефани Кирякова и Ерика Зафирова отборът ни изигра много силно съчетанията си още в първите два дни, но някои необясними оценки на конкурентките лишиха нашите от титлата и в многобоя. Композицията с топки беше оценена с 28.850 т., а тази с обръчи и бухалки - с 28.800, и така грациите събраха сбор от 57.650. Шампион стана тимът на Русия, който въпреки множеството грешки и дори падане на състезателка натрупа 59.050 т. (29.200 + 29.850), а трети се наредиха домакините от Беларус с 57.450 т. (28.750 + 28.700).

Неделните финали при ансамблите започнаха с изпълненията с пет топки и българките отново бяха безгрешни. Въпреки изключително високата оценка от 29.450 т. обаче националките се подредиха едва трети, тъй като със същия резултат, но по-висока оценка за изпълнение (8.750 срещу 8.650) втори станаха рускините, а първо място зае Италия с 29.800 т.

Едва в заключителното състезание за турнира нашите стигнаха до най-високото стъпало на почетната стълбичка, след като шеметното им изпълнение с три обръча и четири бухалки бе оценено с 28.600 т. Призовата тройка допълниха Беларус (28.450) и Украйна (28.100).

"Съдийство ли е, чудо ли е на купата в Минск?! - възмути се президентът на федерацията (БФХГ) Илиана Раева във Фейсбук. - Българският ансамбъл е недостижим на този етап! Оценките ли? Те са за дискусия на друго място, пред други хора."

В индивидуалната надпревара в Минск Боряна Калейн се нареди 6-а в многобоя и намери място в три от финалите на отделните уреди, докато Невяна Владинова се класира 13-а и не се появи на килима в неделя. Вчера Калейн се представи най-добре с топка, завършвайки на 4-то място с оценка 22.550. Три златни медала спечели Дина Аверина (Рус) - с топка, бухалки и лента, а един взе Линой Ашрам (Изр) - с обръч.

Още по темата