Медия без
политическа реклама

Англичанин спечели снукър "престрелката" с прецедент във финала

Крис Уейклин стана 14-ият различен шампион на "Шутаут"

29 Яну. 2023
WORLD SNOOKER
Под дъжд от конфети и в прегръдките на своята приятелка, Крис Уейклин празнува своята първа ранкинг титла в зала "Морнингсайд Арина" в Лестър.

Десет години след като стана професионалист, Крис Уейклин спечели своята първа титла в ранкинг системата на снукъра. 30-годишният англичанин ликува като победител в най-нетрадиционния формат на джентълменския спорт - "Шутаут", побеждавайки на финала в Лестър белгийския тийнейджър Жулиен Льоклер (19 г.).

Шампионът сътвори прецедент в 33-годишната история на надпреварата, в която мачовете се състоят от един-единствен фрейм с максимална продължителност 10 минути (и ограничено време за изпълнение на удара от 15 сек. през първите 5 мин. и 10 сек. в остатъка от играта). Уейклин стана първият играч, постигнал сенчъри брейк в мач за трофея от "престрелката" - 119 т.

В случая това беше и най-високата серия в целия 4-дневен турнир, в който бяха изиграни общо 127 фрейма и бяха реализирани само четири стотачки (другите три бяха: 117 на Али Картър в III кръг; 116 на Майкъл Холт в I кръг; и 106 на Сяо Гуодун в I кръг). Така заедно с трофея и чека за 50 000 паунда Крис получи и бонуса от 5000 лири за най-голям брейк.

"Това е един доста сюрреалистичен момент. Нещо, за което винаги съм мечтал - сподели развълнуваният шампион. - Последната купа, която съм печелил, беше от първенството на Англия до 19 години. Отне ми десет години! Не мога да бъда по-щастлив от преживяното през последните четири дни. Коства ми толкова много да успявам да се представям по този начин. Но сега всички усилия си струват."

С победата на Крис Уейклин (№47 в световната ранглиста) бяха спазени и двете традиции на "Шутаут" - титлата никога да не печели играч от Топ 16, нито пък такъв, който вече я е печелил. Британецът стана 14-ият различен шампион в турнира, чието първо издание датира от 1990 г., но беше наложен като постоянно присъствие в календара едва през 2011 г. (и носи ранкинг точки от 2017 г.).

Играещият своя дебютен сезон в професионалния тур Льоклер също беше изключително доволен от представянето си.

"Крис имаше един шанс във финала и направи изумителен брейк, така че аз просто не получих възможност - заяви младокът с прякор Белгийския звяр. - Натрупах страхотен опит и съм много мотивиран. Насладих се на целия турнир, а Крис заслужи победата. Много съм щастлив от нивото си в турнира. Не очаквах, че ще играя финал в първия си сезон."

SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...
SUBSCRIBE for the biggest and best videos from the only official World Snooker channel on YouTubeWebsite: www.wst.tvTwitter: @WeAreWSTFacebook: /WorldSnooker...