Медия без
политическа реклама

$3 млн. за потник на Джордан от Барселона `92: Продадено!

Личната колекция на Карл Малоун от вещи на "дрийм тима" събра общо $5 млн. на търг

01 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС архив
Майкъл Джордан и останалите баскетболни икони от игрите в Барселона `92 - като например Дейвид Робинсън (вдясно), продължават да генерират несравним интерес сред феновете повече от три десетилетия по-късно.

Двукратният олимпийски шампион Карл Малоун генерира $5 млн. приход от търг, на който предложи 24 артикула от личната си колекция вещи на баскетболния "дрийм тим" на САЩ от игрите в Барселона `92. Най-скъпо беше продаден потникът на Майкъл Джордан, с който той игра в 1/2-финала срещу Литва - печелившата оферта беше за $3,03 млн.

Кецовете на Въздушния от предолимпийския турнир в зона "Америка" пък бяха купени за $420 000. Потниците на Лари Бърд и Меджик Джонсън се оказаха следващите най-скъпи артикули - съответно $360 000 и $336 000.

На аукциона бяха предложени поне по една лична вещ както на самия Малоун, така и на всички останали негови легендарни съотборници от онзи най-славен отбор: Крисчън Летнър, Дейвид Робинсън, Патрик Юинг, Скоти Пипън, Клайд Дрекслър, Джон Стоктън, Крис Мълин и Чарлз Баркли.

Партньор на Пощальона в организирането и провеждането на търга беше основателят и изпълнителен президент на аукционна къща "Голдинс" - Кен Голдин.

"Беше наистина забележително да имам възможност да работя със самия Карл Малоун, за да предложим тази фантастична колекция на феновете по света - сподели Голдин пред ESPN. - Сега малцина късметлии притежават парченца от историята на една революция в спорта, сътворена от най-великите баскетболисти на всички времена."

Онзи тим на САЩ беше първият олимпийски състав, включващ активни състезатели от НБА. Той е считан за най-добрия отбор на всички времена - не само в баскетбола, а въобще в професионалния спорт. Дузината американци бяха групово въведени в Залата на олимпийската слава на Съединените щати през 2009 г. и в Залата на славата на международната баскетболна федерация през 2017 г.

Във финала на олимпиадата през 1992 г. Team USA сгази Хърватия със 117:85, за да вземе златото. Малоун беше част и от състава на САЩ, който защити титлата си на домашните игри в Атланта `96.

Ключови думи:

баскетбол, дрийм тим, търг

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?