Медия без
политическа реклама

15-годишна българка е в Топ 5 на европейското по шахмат

Нургюл Салимова е с равни точки с третата в класирането при жените

17 Апр. 2019
архив
Нургюл Салимова

Българското дете чудо в женския шахмат Нургюл Салимова продължава да изумява с представянето си на елитно ниво. 15-годишната шахматистка от търговищкото село Крепча заема 5-о място по средата на европейското първенство за жени в Анталия (Тур, 10-23 април).

След първите 5 кръга от 11-кръговата надпревара по швейцарската система родената на 2 юни 2003 г. Салимова има актив от 4 т. след три победи и две ремита. Изненадващ лидер е Полин Гишар (Фр) с 4,5 т., а със същия актив втора е Алина Кашлинская (Рус). С по 4 т., но по-добри допълнителни показатели от българката, трета и четвърта са съответно Бела Хотенашвили (Груз) и Елина Даниелян (Арм).

Непосредствено зад Нургюл пък е бившата световна шампионка Анна Ушенина (Укр), а с по 4 т. са още опитните Мари Себаг (Фр) и Инна Гапоненко (Укр), както и Ханим Баладжаева (Азер). Топ 10 допълва гросмайстор Кетеван Арахамия-Грант (Шот) с 3,5 т.

На Евро `19 играят още две български шахматистки - бившата световна шампионка Антоанета Стефанова е 40-а в класирането с 3 т., а Виктория Радева е 74-та с 2,5 т. В първенството участват общо 130 състезателки от Стария континент, като първите 14 в крайното класиране ще си осигурят участие в дебютния турнир за Световната купа при жените през август 2020 г.

Нургюл Салимова нашумя като шахматен вундеркинд в началото на годината, когато оглави световната ранглиста на международната федерация (FIDE) за момичета до 16 г. Тийнейджърката натрупа индивидуален коефициент ЕЛО 2415, с който в момента заема 8-о място в света при девойките (до 19 г.) и 55-о при жените. Понастоящем българката е с титли майстор на FIDE и международен майстор за жени, като се нуждае от още около 90 т., за да покрие гросмайсторска норма.

С представянето си от началото на европейското в Анталия Нургюл е увеличила рейтинга си със 7,4 т. В VI кръг снощи Салимова имаше белите фигури срещу Мари Себаг. Стефанова и Радева играха с черните съответно срещу Сопико Хухашвили (Груз, 3 т.) и Анастасия Протопопова (Рус, 2,5 т.).

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?