Медия без
политическа реклама

ЦИК: Неграмотните шефове на комисии са отговорност на партиите

С оглед на сигналите изборният ден и у нас, и в чужбина е преминал спокойно. Това е обобщението на говорителя на ЦИК Росица Матева.
Илияна Димитрова
С оглед на сигналите изборният ден и у нас, и в чужбина е преминал спокойно. Това е обобщението на говорителя на ЦИК Росица Матева.

С оглед на сигналите изборният ден и у нас, и в чужбина е преминал спокойно. Това е обобщението на ЦИК въпреки 122 неработещи машини, куриозите с неграмотни хора  начело на избирателните комисии и хаосът покрай сгрешените протоколи.

Говорителят на ЦИК Росица Матева заяви по отношение на неграмотния шеф на избирателна комисия в ''Столипиново", който за четвърти път участва в избори, че отговорността е в политическите партии, които предлагат членове на СИК-овете. "Не знам за какво говорите и какъв е случаят. Този отговор трябва да се получи от РИК", каза Матева. 

По време на брифинга стана ясно, че членовете на секционните избирателни комисии не са спазили стриктно указанията на ЦИК да не сумират преференциите от хартиения и машинния вот, което доведе на места до 90% сгрешени протоколи. ''Постъпиха сигнали за множество сгрешени протоколи, защото СИК са сумирали преференциите. Дадохме указания да не го правят, но те са го направили и това са основните грешки'', обясни Матева.

Лошите прогнози се сбъднаха - усложнената система на гласуване и отчитане на вота доведе до масови грешки в протоколите на секционните избирателни комисии.

По отношение на това дали липсата на присъствено обучение е причина за създалия се хаос при видеонаблюдението, говорителят на ЦИК се оправда, че ''обученията на СИК-овете се образуват от РИК-овете. Те изразиха становище, че на онлайн обучение има повече хора отколкото присъствено". Матева обясни, че в последния момент лица, които са минали обучение, са били заменени с такива, които не са. От ЦИК все още не са направили оценка дали видеонаблюдението е забавило изборния процес, или не. В ЦИК не са постъпвали и сигнали за манипулации на вота или за изборни нарушения. Матева подчерта, че сигналите са били глвно за нарушение в СИК за непоставяне на печати на бюлетини.

Във връзка с казуса с недопечатани, празни и разкъсани бюлетини, Матева заяви, че хартията, която е доставила печатницата на БНБ, е със същите характеристики като хартията на предните избори. 

Обяснението „Проблем с хартията“, което вчера се чуваше целия ден в докладите за дефектирали машини за гласуване, е на път да провокира пореден политически взрив, в центъра на който ще бъде Централната избирателна комисия (ЦИК).

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Избори 2023, ЦИК

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?