Медия без
политическа реклама

Масово сгрешени протоколи доведоха до бъркотия и припаднали хора

Секционните комисии просто не можеха да се справят, констатират от РИК-овете

03 Апр. 2023Обновена
Снощи предаването на книжата започна спокойно, но постепенно ситуацията се влоши.
БГНЕС
Снощи предаването на книжата започна спокойно, но постепенно ситуацията се влоши.

Лошите прогнози се сбъднаха - усложнената система на гласуване и отчитане на вота доведе до масови грешки в протоколите на секционните избирателни комисии. На свой ред, това предизвика огромни опашки пред районните комисии (РИК), където се носеха изборните книжа и се правеше проверка на коректността на документите.

Протоколите са сгрешени масово, поне всеки втори, особено в частта за преференциите, коментира Валери Цолов, зам.-председател на столичната 24-та РИК пред БГНЕС. “Като им гледам документите, е ясно защо е имало такова забавяне. Хората просто са видели голям зор в попълването, имало е и видеоизлъчване и това ги е забавило. Съвкупно се стигна дотук”, добави Цолов.

"Снощи в 23-та РИК почти по всеки протокол се задраскваше и коригираше", констатира пред БНР Цветелина Пенева - председател на Обществения съвет на ЦИК и член на Сдружение от независими наблюдатели. Тя огорчено посочи, че всеки, който е запознат с промените в Изборния кодекс от миналата година, е очаквал, че ще се случи така. "Накарахме хората да броят бюлетини от машинно гласуване. Това са 2 вида различни бюлетини. Накарахме ги да събират, да вписват преференции. Даже при тази ниска избирателна активност, виждате какви затруднения изпитаха членовете на секционните комисии с този протокол", коментира Пенева.

Същите констатации се чуха и от Кърджали. „Проблемът, който мога основно да очертая, е, че много малък процент от протоколите са изправни. Членовете на секционните комисии следва да направят корекция, отнема им много време и труд и затова се забавят много. "Информационно обслужване" в този момент са без работа, но ние не можем да ги захраним, защото протоколите са сгрешени. Видеонаблюдението в съботния ден създаваше проблеми, в неделния ден създаваше проблеми и то удължи процеса на броене на бюлетините", обясни Павел Гатев, председател на кърджалийската РИК пред БНТ.

Сериозна небрежност при попълването на протоколите от секционните избирателни комисии в Бургас предизвика напрежение при предаването на книжата снощи, разказва БНТ. Част от представителите на комисиите са се прибрали по домовете си, когато им е позвънено да се върнат заради сгрешените протоколи. Сред върнатите хора е и майка с 10-месечното ѝ бебе.

Грешките са само по небрежност, иначе хората си броят вярно и гласове, и преференции. Една от обичайните грешки, която ни изправя косата, е да запишат всички преференции - от хартиеното и машинното гласуване, само в графата за хартиено гласуване“, обясни председателят на районната комисия в Бургас Михайл Хаджиянев. Според него протоколът е много сложен и обемен, а видеонаблюдението е забавило процеса допълнително. 

"Броенето на два различни масива с данни е сериозно предизвикателство за хората в комисиите. Протоколи, които видях тази нощ, не бях виждал досега. Върнахме толкова много комисии, да си преброят отново гласовете, защото записаното в протоколите беше непоправимо", коментира Хаджиянев по-късно пред Би Ти Ви.

За много сгрешени протоколи разказаха и от Пловдив. "Секционните избирателни комисии се оказаха затруднени от протокола, който трябваше да попълнят. Повече от 90% от протоколите са пълни с грешки, налага се корекция, което ни забавя", посочи пред БНТ председателят на местната РИК.

Това положение на нещата доведе до неприятни ситуации, които, за съжаление, са се случвали и в миналото. Жена, член на секционна комисия, е припадна в 23-та столична РИК заради дългото чакане. Оказана й е била първа помощ. Тя е предала протоколите и си е тръгнала, предаде БНР. Още няколко души са потърсили лекарска помощ, информира д-р Даниел Кировски от Спешна помощ.  

Хората допълнително се забавиха заради видеоизлъчването, което също усложни процеса.

Международни наблюдатели на ОССЕ заявиха, че досега не са виждали толкова сложен изборен процес, съобщава Нова ТВ.

ЛИПСА НА ОБУЧЕНИЕ

Липсата на добро обучение на членовете на СИК-овете е довело до цялата суматоха. Това заявиха за Би Ти Ви специалистите по конституционно право доц. Наталия Киселова и д-р Борислав Цеков. 

Според доц. Киселова, там, където е имало целенасочено обучение на членовете на комисиите, няма никакви грешки в протоколите. Според д-р Борислав Цеков проблемът е в ''некадърната изборна администрация''. ''В България са правени и далеч по-сложни избори. Да не споменаваме изборите с отделни хартиени бюлетини, а не с интегрални, каквито са в момента'', заяви сепциалистът. Той припомни и че е нужно технологично време за преброяването на гласовете и даде пример със САЩ, където това трае няколко дни. Според доц. Киселова сроковете ще бъдат спазени и до 6 април резултатите ще са ясни. 

Цеков коментира и казуса с неграмотния председател на СИК в ''Столипиново". ''Това не е благотворителна дейност - някой социално слаб да получи едни пари. Хората в СИК трябва да си вършат работата компетентно и грамотно. А ако не го направят, трябва да бъдат накази по някакъв начин'', коментира той.

Още по темата