Медия без
политическа реклама

Във всяка четвърта секция с машина се откриват разлики в гласовете

Ако се повторят наесен, нарушенията могат да изопачат сериозно местните избори, предупредиха от сдружение “Демокрация и законност”

10 Апр. 2023Обновена
evideo.bg

Лошите новини за начина, по който се проведоха изборите, продължават да се сипят. Фрапиращо много разминавания са били открити при сравняването на протоколите на секционните избирателни комисии и данните, записани в паметта на машините. Ако същото се повтори и на местните избори наесен, може да се стигне до сериозни изкривявания на вота. За това алармираха от гражданско сдружение “Демокрация и законност”, което е участвало в наблюдението на изборите и е извършило последваща проверка на резултатите от вота.

По отношение на броя подадени гласове за отделните кандидати са били открити 4375 разлики между записаното в протоколите и в машините, съобщи Анастас Гьоков от сдружението. При преференциите пък анализът е открил 24 500 числа, които се разминават между записаното в протокола и отчетеното от самата машина. Общо разлики в гласовете са били открити в около 2300 секции, а това е една четвърт от всички секции с машинно гласуване.

Гьоков даде пример със столична избирателна секция. В протокола й са отчетени 11 хартиени и 0 машинни гласа за ПП-ДБ. По-нататък в документа обаче са записани 11 хартиени преференции и 11 преференции от машинно гласуване за същата коалиция, което не може да бъде вярно. Протоколът обаче е приет от районната избирателна комисия на 24-ти избирателен район и се води като официален документ за тези избори. „Това е абсолютен парадокс“, подчерта Гьоков.

В една врачанска секция са записани 34 хартиени и 5 машинни бюлетини, докато само данните за БСП от машинния вот са 34 гласа. Интересното тук, разказа Гьоков, е, че първоначално данните са били записани правилно в протокола, след което са поправени, а преференциите за отделните кандидати са задраскани. Това означава, че претендентите за парламента са били ощетени, а избирателите са загубили гласовете си.

"Това са най-лошо проведените избори по отношение на достоверността", обобщи Гьоков. Според него трябва да се търси системната причина за случилото се, а това е качеството на членовете на избирателните комисии, които Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва да пресява на база познанията им за изборния процес.

Спешно трябва да се промени Изборният кодекс, за да може гласовете, подадени с машините, да се броят и отчитат машинно, призова Цветелина Пенева, която е не само член на дружеството, но и настоящият председател на Обществения съвет към ЦИК. Тя алармира, че грешките не са само на нивото на секционните комисии, но и на национално ниво – районните комисии са приемали лошо попълнени протоколи и така грешките са стигнали дори до ЦИК.

КЪДЕ Е ПРОКУРАТУРАТА

Членовете на сдружението заявиха, че някои от нарушенията на вота изискват намесата на прокуратурата. Като пример посочиха споменаваната вече варненска секция № 030601065, където са правени промени в машинните гласове - за ПП-ДБ са коригирани от 41 на 4 гласа, за "Левицата" - от 2 гласа на 0, а за БСДД - от 1 на 0. Останалите гласове са били прехвърлени в графата "Не подкрепям никого". Според председателя на “Демокрация и законност” Боримир Цанов държавното обвинение трябва да открие производство по текста от Наказателния кодекс срещу преправяне на резултат от избори.

РИСКОВЕ ПРЕД МЕСТНИЯ ВОТ

От дружеството апелираха проблемът да се реши преди да започне подготовката за местните избори наесен. Те напомниха, че често, когато се избират кметове и общински съветници, разликите между кандидатите са минимални. Затова на парламентарни избори сегашните грешки може и да не оказват съществено влияние, но на местно ниво ще имат много по-голям ефект и могат силно да изопачат вота.

БЕЗ НОВИ МАШИНИ

Според членовете на “Демокрация и законност” закупуването на оптични скенери, чрез които да се броят бюлетините, би било напразен разход, който няма да допринесе нищо за честността на вота. Идеята за такива скенери дойде от ДПС, но в предния парламент ГЕРБ-СДС също изрази готовност да я приеме. От сдружението обаче посочиха, че това няма да възпре, например, подаването на недействителни бюлетини, които на сегашния вот отново се превърнаха в проблем заради връщането на хартията като метод на гласуване.

Това са "най-безобразните избори в най-новата ни история", заяви пред БНР Стефан Манов - член на Обществения съвет към ЦИК.   Според него видеонаблюдението е извадило на показ фалшификациите, които се извършват на вота.

БЕЗ ОСНОВАНИЯ ЗА КАСИРАНЕ

Отклоненията в отчитането на изборния процес не биха могли да разместят дори един мандат. Това твърди членът на ЦИК и социолог Цветозар Томов в интервю пред БНТ. Той обаче призна, че нарушенията са сериозни, дотолкова доколкото се губят гласове. Според него ново броене на гласовете е "доста крайна мярка", която не можеше да се осъществи в срока, в който ЦИК е трябвало да обяви резултатите от вота.

По информация на Томов, протоколите, които са били коригирани на този вот, са 2757 броя. На избори в миналото, когато се е гласувало само с хартия, те са били около 1000-1200, т.е., ръстът е почти трикратен.

Причината за неточностите при събирането на машинните и хартиените гласове са грешки в секционните протоколи, които ЦИК няма право да отстрани, посочи Томов. Той поясни, че секционният протокол е единственият валиден документ, по който могат да се определят резултатите, но ЦИК не може да го коригира.

Лошото обучение на секционните комисии, честата смяна на членовете им, липсата на образователен ценз - това са някои от проблемите в изборния процес, смята Томов. Според него трябва да се направят специализирани секции за машинно и хартиено гласуване. Така ще намалеят рязко грешките, твърди той, тъй като на секционните комисии няма да им се налага да се справят с настоящия усложнен протокол, който съчетава двата вида гласуване. Според него няма проблем да се намали изборният ден с няколко часа, за да не бъдат толкова натоварени избирателните комисии.

Ключови думи:

парламентарни избори

Още по темата