Медия без
политическа реклама

Как ще се гласува с хартия и машина на 2 април (ВИДЕО)

31 Март 2023

След промените в Изборния кодекс от края на миналата година, в повечето избирателни секции в страната избирателите ще избират дали да гласуват с хартиена бюлетина или с машина. Вотът с устройството се отличава с това, че след като подадем гласа си, машината ще отпечатва т.нар. бюлетина от машинно гласуване, а не контролна разписка, както беше на предни избори. В малките секции - тези с под 300 избиратели, машини няма да има, само хартиени бюлетини.

Ако избере да гласува с хартия, избирателят трябва да получи бюлетина, която се сгъва пред него от секционната комисия, а на гърба й се полага печат. Гласува се зад паравана, като след това избирателят занася бюлетината - отново сгъната, до комисията, за да й ударят втори печат и да откъснат отрязъка с номера й. Никой от комисията няма правото да я разгъва. След това избирателят я получава обратно, за да я пусне в урната. Подписва се в избирателния списък и си взима документа за самоличност.

В случай, че сбърка при попълването, избирателят може да поиска нова бюлетина - но само веднъж. Първата се надписва "сгрешена". Ако гласоподавателят снима или покаже бюлетината си, гласът му не се зачита за действителен и той губи правото да гласува повторно.

Вотът с машина протича по-различно от обичайното. Избирателят получава чип карта, която вкарва в устройството. Отбелязва вота си на екрана. Разликата е, че вместо контролна разписка, този път машината отпечатва т.нар. бюлетина от машинно гласуване. Тя трябва да бъде сгъната с текста навътре, след което комисията да я подпечата на гърба й. Тогава избирателят я пуска в специалната кутия за машинни бюлетини, връща чип картата, подписва се и си взима документа за самоличност.

Избори за народни представители на 2 април 2023 г.

 

Още по темата