Медия без
политическа реклама

България гласува: Всичко за Избори 2023

02 Апр. 2023Обновена
Членовете на секционните комисии трябва да насочват избирателите за правилното сгъване на бюлетините.
Илияна Димитрова
Членовете на секционните комисии трябва да насочват избирателите за правилното сгъване на бюлетините.

Днес, 2 април, България провежда предсрочни избори за Народно събрание.

Първи отвориха секциите в Оукланд и Крайстчърч в Нова Зеландия - 22:00 часа българско време на 1 април (7:00 часа на 2 април местно време). Заради часовата разлика изборният ден зад граница ще приключи най-късно в Сан Франциско и Калифорния, САЩ - в 6:00 часа българско време в понеделник - 3 април.

Изборният ден на територията на страната започна в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта. Ако пред секциите останат избиратели и след този час, гласуването може да бъде удължено, но най-късно до 21 часа, като членовете на секционните комисии събират личните карти на негласувалите избиратели.

Къде да гласуваме

Справка за адресите на избирателните секции в България може да бъде направена на сайта на ГД ГРАО. Най-лесно това става чрез въвеждане на ЕГН, но може и чрез адрес (проверката – тук). За София същото може да се направи и на изборния портал на Столична община (тук), където може да се открие не само своята секция, но и броят на останалите избиратели в нея, начинът на гласуване и дори дали на същия адрес има мобилна секция за избиратели с трайни увреждания.

На избори в страната се гласува само по постоянен адрес. По настоящ адрес можем да гласуваме, ако предварително сме подали заявление за това в установения срок – а той отдавна изтече. Също така, ако някой е обявил пред властите, че ще гласува по настоящ адрес, но в изборния ден се появи в секцията си по постоянен адрес, няма да може да гласува. Обратното е нарушение, което впоследствие се разследва от прокуратурата.

Адресите на секциите в чужбина са публикувани на сайта на външното ни министерство (списъкът – тук). Ако избирателят предварително е подал заявление за гласуване, тогава ще може да намери името си в избирателния списък на предпочетеното от него място за гласуване. Ако не е подал такова, тогава ще трябва да попълни декларация, че не е гласувал и няма да гласува на друго място. Важно е да се знае, че за тези избори няма да се изисква избирателят да попълва декларацията на място в секцията. Това означава, че може да отиде да гласува с предварително попълнен документ.

Кандидатите за парламента – кой къде се състезава

На вота се съревновават 5621 кандидати, издигнати от 15 партии и 7 коалиции. Двама са независимите претенденти за Народното събрание, издигнати от инициативни комитети. Листите с кандидатите на всяка формация, за всеки избирателен район в страната, са поместени на сайта на Централната избирателна комисия (всички листи – тук). Справка гражданите могат да направят и на входа на всяка избирателна секция, където са разлепени списъците с кандидатите за съответния район.

Хартиено и машинно гласуване

За тези избори се върнахме към смесена система за гласуване – за хартия и машини (списък на машинните секции – тук). На практика обаче ще използваме два вида хартиени бюлетини, тъй като устройствата няма да разпечатват контролни разписки, както досега, а т.нар. бюлетини от машинно гласуване. Както и преди, в малките секции (под 300 избиратели) ще се гласува само с хартия. Към гласуване с хартиени бюлетини ще се преминава и при повреда в устройствата.

Част от задграничните секции ще бъдат снабдени с машини (кои са те – тук). Гласуването в чужбина се различава по това в страната, че не може да се отбележи преференция, тъй като сънародниците ни по света нямат собствен избирателен район.

От ЦИК разработиха симулатор на машинно гласуване, на който по-неуверените избиратели могат да тренират предварително (симулаторът – тук).

Важно за гласуването

На практика в последния момент Централната избирателна комисия (ЦИК) одобри нова инструкция (текстът – тук) за начина, по който ще се гласува с двата вида бюлетини. Те ще трябва да се сгъват двукратно след гласуване, тъй като урните, в които ще се пускат са прозрачни и има риск от разкриване на вота. На досегашните обучителни материали на ЦИК, включително видеата, това двойно сгъване липсва.

Ще се действа по следния начин. Хартиената бюлетина получаваме от член на секционната избирателна комисия. Преди да я даде на избирателя, той трябва да му я покаже, за да се види, че по нея нищо не е отбелязано; да й постави печат; и да я сгъне двукратно по начин, който е детайлно описан в инструкцията.

От комисията трябва да кажат на избирателя, че след като отбележи вота си, трябва да сгъне бюлетината двукратно по същия начин, по който е била сгъната преди това. Самото гласуване става зад паравани, които замениха тъмните стаички. След като попълни вота си, избирателят трябва да върне бюлетината на члена на комисията, който я подпечатва за втори път и откъсва отрязъка с номера на бюлетината. Тогава избирателят може да я пусне в урната, да се подпише в избирателния списък и да си вземе документа за самоличност.

С машинната бюлетина е малко по-различно. Тя се отпечатва от устройството, така че избирателят ще трябва сам двукратно да я сгъне. От комисията следва да му обяснят как да постъпи, преди да гласува с машината. След като я сгъне, избирателят я подава на член на комисията, който да я подпечата. Тогава може да я пусне в урната за машинни бюлетини, връща смарт картата, подписва се в списъка и си получава личния документ.

Изборите досега:
 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата