Медия без
политическа реклама

ПП-ДБ взима София, ГЕРБ-СДС - страната

Коалицията на Христо Иванов и Кирил Петков води засега и в Пловдив-град, и в Русе

03 Апр. 2023
В столицата ПП-ДБ можеха да разчитат на масовия машинен вот в тяхна полза.
Илияна Димитрова
В столицата ПП-ДБ можеха да разчитат на масовия машинен вот в тяхна полза.

Обработването на изборните резултати все още продължава, но вече се очертават победителите в отделните избирателни райони на страната. Засега изглежда, че ПП-ДБ ще може да се представи като победител в София. Извън столицата обаче почти навсякъде надделява ГЕРБ-СДС.

Голямата си победа ПП-ДБ отбелязва в столичния 23-ти избирателен район, където повежда с 44% - почти двойно повече от ГЕРБ-СДС. Не толкова голяма, но също толкова внушителна е разликата и в 24-ти район, където коалицията на Христо Иванов и Кирил Петков събира почти 40 на сто от гласовете, а герберите остават назад с 25 на сто. Най-малка е разликата между двете формации в 25-и софийски район, където ги делят около 3% и все още е възможен обрат. Навсякъде в столицата „Възраждане“ е трета политическа сила, което демонстрира нарасналата сила на националистите.

В София-област картината е обратната на тази в града – герберите повеждат убедително с повече от 15% на ПП-ДБ. Формацията на Борисов е водеща, също така, почти навсякъде другаде в страната. Най-голяма е преднината на ГЕРБ-СДС в областите Кюстендил - 37% от гласовете за са партията на Бойко Борисов срещу 20% за ПП-ДБ; в Ловеч – 35% за ГЕРБ-СДС срещу 20% за ПП-ДБ; и в Перник - 36.5% за ГЕРБ-СДС срещу 20% за ПП-ДБ. С около и над 10 на сто герберите водят също в областите Благоевград, Враца, Варна, Видин, Габрово, Монтана, Пазарджик и др. С по-малка разлика, но отново като водачи, излизат хората на Борисов в Хасково, Стара Загора, Ямбол.

В Пловдив град ПП-ДБ води с повече от 4% на ГЕРБ-СДС, а „Възраждане“ става трета. В Пловдив-област обаче формацията на Бойко Борисов е с голяма преднина – близо 10 пункта. Дори по-голяма е в Сливен – почти 13%. В Русе коалицията на Христо Иванов и Кирил Петков е дръпнала пред герберите с около 3%, като трета и тук е „Възраждане“.

Близо половината от гласовете в Разград взима ДПС, следвана от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ с почти еднакви резултати. Движението взема първото място в Търговище с преднина от 14 на сто пред герберите, които остават втори. Водеща сила е и в Силистра, но тук разликата с герберите е малка – около 2 процента. В Смолян хората на Борисов успяха да надделеят над ДПС с около 3 на сто разлика. Двете формации водят оспорвана битка в Шумен, където разликата е 1% в полза на партията на Ахмед Доган. В Кърджали са обработени едва 58% от протоколите, които сочат ДПС като победител със 72% от гласовете, като едва ли някой очаква тази картина тепърва да се промени - градът е най-големият бастион на движението.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата