Медия без
политическа реклама

Гласоподавателите бойкотираха двете бюлетини на "хартиената коалиция"

Избирателната активност на 2 април отбеляза ръст от едва 1.2% в сравнение с вота м.г.

03 Апр. 2023ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Кутиите не преляха от гласове, както предричаха поддръжниците на хартията.

Напълно несъстоятелни се оказаха твърденията, че връщането на хартиената бюлетина в масово употреба ще върне и гражданите в избирателните секции. С този арумент в края на м.г. "хартиената коалиция" на ГЕРБ-СДС, БСП и ДПС въведе не един, а цели два вида хартиени бюлетини, единият от които беше прословутата "бюлетина от машинно гласуване", изобретена от герберите.

На вота на 2 април обаче не се отбеляза чувствително повишаване на избирателната активност, както предричаха поддръжниците на хартията. До урните са отишли 40.63% от гласоподавателите. Това са 2 679 234 души. Ръст има в сравнение с предните избори през октомври 2022 г. Той обаче е наистина нищожен - едва 1.22 на сто. Тогава във вота участваха 2 601 963 или 39.41%. Мобилизацията, която очакваше "хартиената коалиция", възлиза на едва 77 хиляди души.

Това поставя фундаменталния въпрос - какво всъщност отблъсква гражданите от изборите? Ако методът на гласуване не променя нищо, тогава отговорът по-скоро би трябвало да се търси в умората на българите от политическите крамоли и честите избори - пети подред за едва 2 години.

МЪНИЧЪК РЪСТ В ЧУЖБИНА

Съвсем слабо увеличение са отбелязали гласовете, идващи от избирателните секции в чужбина. Във вота са участвали 181 293 български граждани, сочат данните на ЦИК. На предните избори на 2 октомври 2022 г. до секциите отидоха 178 079 души.

Още по темата