facebook
twitter

Чужбина

Вашингтон изключи Анкара от програмата за изтребители Ф-35

Русия е готова да продаде на Турция и изтребители Су-35
584
 sukhoi.org
ОФЕРТА Русия е готова да обсъди с Турция и сделка за продажба на изтребители Су-35, съобщи Сергей Чемезов, директор на държавната корпорация "Ростех", цитиран от руски медии. Русия е готова да обсъди с Турция и сделка за продажба на изтребители Су-35, съобщи Сергей Чемезов, директорът на държавната корпорация Ростех, цитиран от руски медии. Предложението идва след решението на Вашингтон да извади Турция от програмата за производство на изтребители Ф-35. Вицепремиерът на Русия Юрий Борисов също заяви, че след С-400 Русия може да продаде на Турция и бойни самолети. Китай и Индонезия са поръчали руски изтребители Су-35.

САЩ изключиха Турция от програмата за бойните самолети Ф-35. Решението на Турция да придобие руските ПВО ракетни системи С-400 прави невъзможно да продължи да участва в създаването на американски изтребители бомбардировачи от пето поколение Ф-35, съобщи с писмено изявление прессекретарят на Белия дом Стефани Гришам.

"Ф-35 не може да съществува заедно с руската платформа, която ще бъде използвана за изучаване на възможностите на най-модерния изтребител", се казва в документа. В същото време обаче САЩ увериха, че ще продължат да си сътрудничат с Турция във военната сфера, като вземат предвид ограниченията, свързани с покупката на C-400. Освен това зависимостта от САЩ за интегрирането на националните оръжейни системи към самолета също се разглежда като сериозен проблем.

Турция призова САЩ "да поправят грешката си" с изключването на страната от програмата за бойните самолети, която ще "нанесе непоправими рани на стратегическите отношения", се посочва в изявление на външно министерство в Анкара. Тази едностранна стъпка противоречи с духа на алианса и няма никакво законово оправдание, се казва още в съобщението.

Според Анкара твърденията, че С-400 ще застрашат чувствителни данни за технологията на Ф-35, са безпочвени и отстраняването на Турция от програмата е напълно несправедливо. Фактът, че предложението ни за създаване на работна група с участието на НАТО по въпроса остана без отговор, е най-яркото доказателство за предубедеността на американската страна и за липсата на желание за разрешаване на въпроса с добра воля, изтъкна още турското външнополитическо ведомство.

Очаква се Турция да загуби над 9 млрд. долара от изключването си от програмата. Пентагонът обяви, че се обсъжда какво да се прави със самолетите, които Анкара вече е купила. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази тревога от изключването на Турция от програмата за Ф-35. Това е лошо за всички нас, каза Столтенберг на форум по сигурността в Колорадо, САЩ. Приносът на Турция в НАТО е доста по-дълбок и съществен от Ф-35, това е важното, подчерта той и добави, че е негова отговорност да се опита да намери добър изход от ситуацията. Дотогава трябва да намалим отрицателните последици, допълни генсекът на НАТО.

Ключови думи:

САЩ, Турция, Ф-35, С-400
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

САЩ и талибаните договориха споразумение

21.02.2020

513 10
Руски войници са ранени в Идлиб и Москва обвинява Турция

20.02.2020

Обновена

10709 67
Гърция напусна асамблеята на НАТО в знак на протест

19.02.2020

6003 7

Коментари

Дагоев

Какъв е проблема за Турция? Купуват СУ-35. Натовците ги е страх да не напуснат блока, че ще се разпаднат за миг. Нема страшно, он е хитър, при това и подъл. Пасвате си да го е....

полк. дървингов
снимка на полк. дървингов

....т'ва на снимката цитираният в заглавието F35 ли е? ...много прилича на един друг подобен, 'ма не е американски...

 

да продължи да участва в създаването на американски изтребители бомбардировачи от пето поколение Ф-35, съобщи

 

Ъ?

Нали F 35 е създаден, изпробван и взет на въоръжение? Какво ще му създават сега?

 

Пентагонът обяви, че се обсъжда какво да се прави със самолетите, които Анкара вече е купила

...яко, много яко - турците са купили самолети, които тепърва ще създават, досущ като нас с тия F16, а?

~~~~~~~~

Дежурния - уволнете дневалния, даге!

н16
снимка на н16

Приносът на Турция в НАТО е доста по-дълбок и съществен от Ф-35, това е важното, подчерта той и добави, че е негова отговорност да се опита да намери добър изход от ситуацията.

В Турция произвежали 600-700 детайла за Ф-35? Ми да ги правят в Америка, къв е проблема? Или не могат..

 

А тва на снимката е Су-35.
https://ria.ru/20190718/1556660244.html

 

Влез или се регистрирай за да коментираш