facebook
twitter

Чужбина

Украйна промени конституцията заради ЕС и НАТО

708
ЕПА/БГНЕС
Украински националисти поискаха пред парламента в Киев Русия да върне на Япония оспорваните Курилски острови, а на Украйна - полуостров Крим.

Върховната рада на Украйна одобри поправки в конституцията, които потвърждават курса на страната към Европейския съюз и НАТО, съобщиха агенциите. Законопроектът е подкрепен на второ четене от 334 депутати при необходими минимум 300. В преамбюла на конституцията ще бъде заложена формулировка за „европейската идентичност на украинския народ и необратимост на евроатлантическия курс на Украйна“. В чл.102 от основния закон на страната се изменят пълномощията на президента и той става „гарант за реализацията на стратегическия курс на държавата за придобиването на пълноправно членство в Европейския съюз и Организацията на Североатлантическия договор“. Ще отпадне точката от преходните разпоредби на конституцията, която предвижда предоставяне на украинските военни бази под аренда на чуждестранни формирования. Така се ликвидират правните основания за базиране на Черноморския флот в Крим.

Според документа парламентът е упълномощен да определя основите на вътрешната и външната политика, стратегическия курс към придобиването на членството в ЕС и НАТО, а правителството ще осигурява реализацията му. Преди това Конституционният съд на Украйна със свое решение одобри законопроекта и го призна за съответстващ на основния закон на страната. Приетият закон трябва да бъде подписан от Порошенко и той ще влезе в сила ден след публикуването му в официалната преса.

Предизборната кампания в Украйна започна на 31 декември м.г., вотът за президент е насрочен за 31 март. На 8 февруари ЦИК ще обяви окончателния брой на кандидатите за държавен глава. Според последните проучвания комикът Владимир Зеленски изпреварва бившата премиерка Юлия Тимошенко и настоящия държавен глава Петро Порошенко.

4

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Украйна обвини ЛНР, че са използвали лазерно оръжие

09.02.2019

3235 26
Украйна отказа да прати отбор на Универсиадата в Русия

04.02.2019

1068 13
Независимата Украинска църква ще проведе утре първия си събор

03.02.2019

699 34

Коментари

mi6osp.

Много хитро.

За да кандидатства за ЕС, Украйна трябва да  прекрати конфликта с  Донецката и Луганската народни републики, т.е да ги признае за независими държави.

 

Wolf ACE

Пък аз призовавам :

1. Да се върне Аляска на първоначалния собственик;

2. Да се върне Америка на първоначалните собственици;

....

 

може да допълвате списъка - безкраен е.

 

Па като го изпълнят, ше си помислим....

Soro

Браво ! Сега вече ще настъпи европейско благоденствие , процъфтяване , развитие , капитали , работни места , ииндустрия , наука , теника , технологии , богатство , охолство ще има полска сланина и карпатски дърва за ядене и топлене. Ще заживеят като царе , папи и патриарси на Малдивите и Флорида !

mi6osp.

Порошенко подписал указ о границах неподконтрольного Киеву Донбасса

8 фев. 11:08

 

КИЕВ, 8 фев — РИА Новости. Петр Порошенко утвердил границы и список населенных пунктов на неподконтрольной Киеву территории Донбасса.

Соответствующий указ опубликован на сайте президента.

К нему прилагаются географические координаты границ неподконтрольных территорий в Донбассе, которые определяются фактической линией разграничения сторон.

 

https://ria.ru/20190208/1550579129.html

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×