Quantcast

Медия без
политическа реклама

Полша създаде комисия срещу руското влияние

31 Авг. 2023
Законът срещу руското влияние бе наречен от опозицията Законът на Туск, който е лидер на опозицията

Полският парламент даде зелена светлина за започване на работа на комисията за "руско влияние" въпреки вълната от критики от страна на ЕС и САЩ, че тя може да бъде използвана срещу опозиционни политици, предаде АФП, съобщи БГНЕС. Консервативното мнозинство избра девет членове на комисията при гласуване, бойкотирано от всички опозиционни партии, които отказаха да издигнат кандидати за постовете, наричайки го "незаконно" и "противоконституционно".

Не беше посочена дата, на която комисията ще започне да функционира.

В края на май Полша - съседка и верен съюзник на Украйна, която се бори с руската инвазия - създаде комисия с обявената цел да разследва граждани, които може да са се поддали на руското влияние.

Съгласно закона, тези, които бъдат признати за виновни, могат да получат забрана за 10 години да заемат публични длъжности, свързани с публични финанси и класифицирана информация.

Критиците твърдяха, че мярката, въведена само няколко месеца преди парламентарните избори, ще бъде използвана, за да бъде насочена срещу лидера на опозицията Доналд Туск.

Неговата партия дори стигна дотам, че я нарече "Lex Tusk" или "Законът на Туск" поради предполагаемата цел.

След приемането на закона по-рано тази година Европейският съюз започна правни действия срещу Полша, а Съединените щати изразиха загриженост, че законът "може да бъде използван за блокиране на кандидатурите на опозиционни политици без надлежна процедура". Изправен пред критиките, полският президент Анджей Дуда предложи изменения за премахване на наказанията и в началото на август подписа изменения закон. 

Ключови думи:

Полша, руско влияние

Още по темата