Медия без
политическа реклама

Орбан вижда, че Русия е друга цивилизация, но не намира проблем в това

08 Дек. 2023
ЕПА/БГНЕС

Унгарският премиер Виктор Орбан отново се противопостави на започване на преговори за присъединяване на Украйна към ЕС, но същевременно намекна за компромис по други въпроси. Той направи това в интервю за Le Point по време на посещението си в Париж на 7 декември. Снощи френският президент му даде специална вечеря в опит да го убеди да направи отстъпка, съобщи "Гардиън".

Пред Le Point Орбан обяснява възгледа си, че "Русия е друга цивилизация. Въпросът е дали това е проблем да си сътрудничим. Аз смятам, че - не." , казва Орбан. 

Той настоява, че Будапеща е против започването на преговори за присъединяване, тъй като Киев не е готов и от гледна точка на икономическото въздействие върху ЕС. Министър-председателят на Унгария оспори оценката на Европейската комисия, че Украйна е постигнала напредък.

"Украйна е известна като една от най-корумпираните държави в света. Това е смешно! Не можем да вземем решение да започнем преговорен процес за присъединяване", заяви той.

Орбан също така изтъкна, че приемането на Украйна би означавало допълнителни разходи за бюджета на ЕС и дълбоки последици за селскостопанската политика.

"Украйна е голяма страна с важен селскостопански сектор. Ако позволите на това селско стопанство да влезе в европейската селскостопанска система, то ще я унищожи на следващия ден. Не можем да ги допуснем, без да трансформираме нашата система за селскостопански субсидии. Последствията ще бъдат ужасни", добави премиерът.

Но той даде знак за гъвкавост по други политически въпроси. Запитан дали Унгария би допуснала Украйна в европейското пространство, ако Европейската комисия размрази обещаните 10 млрд. евро, Орбан отговори:

"Когато възникне дилема, обикновено я класифицирам в три категории: историческа, стратегическа и тактическа. Украинският въпрос е исторически въпрос, въпрос на мащаба. Финансовият въпрос е тактически. Опитът ми от повече от четиридесет години в политиката ме е научил, че никога не трябва да свързвате технически въпроси като парите с историческите въпроси. Ако го направите, рискувате да изпаднете в пълен хаос. Ето защо не искам да постигам споразумение по украинския въпрос, но оставам напълно готов да го направя по други въпроси."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Виктор Орбан, Украйна, ЕС

Още по темата