facebook
twitter

Чужбина

Маршът на тогите в Полша: Защитете нас, за да можем ние да защитим вас

ЕК ще поиска от Съда в Люксембург да спре закон, опасен за съдебната независимост
810
 Фейсбук/Iustitia polska
По данни на "Юстиция" и на общината във Варшава в марша са участвали между 25 000 и 30 000 души. От тях 4000 полски юристи – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, юридически съветници.

Управляващите в Полша са на път да прокарат опасни законодателни промени, които посягат на независимостта на съда. За това алармира полската съдийска организация "Юстиция", която в събота организира марш на тогите във Варшава. В събитието участваха десетки хиляди магистрати и граждани. Както и представители на над 20 страни от ЕС. От България за Варшава пътуваха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Нели Куцкова, Владислава Цариградска и Атанас Атанасов от името на Съюза на съдиите. 

"Една от тези опасни промени предвижда задължително деклариране на членство в професионални организации. Други са: забрана Общите събрания на съдиите да правят "политически декларации"; съдиите се задължават да обявяват профилите си в социалните мрежи. Най-опасна от предложените нови разпоредби е забраната да не се прилага закон, който изрично не е обявен за противоконституционен. Целта е да бъде предотвратено прилагането на решенията на Съда на ЕС, с които се установява противоречие с Правото на ЕС на различни промени, засягащи съдебната власт в Полша, приети през последните 4 години. Съдиите, нарушаващи тази забрана са застрашени от дисциплинарно отстраняване от длъжност", обясняват Куцкова, Цариграска и Атанасов. "Това беше и смисълът за изразяване на подкрепа от останалите европейски държави, защото приемането на такива разпоредби би отделило Полша от ЕС и ЕС от Полша", допълват те. Според тях протестът е имал смисъл. По неофициална информация е взето решение ЕК да поиска от Съда на ЕС прилагане на привременни мерки за спиране на приемането на новия закон.

Тримата български съдии разказват, че турски съдия, уволнен от Ердоган и сега със статут на бежанец, се обърнал към протестиращите с призив да ценят и пазят независимостта си, докато я имат, "защото човек оценява такава ценност, когато я загуби".

"Маршът започна около 15 ч. Най-отпред бяха съдиите, като на всяка от гостуващите организации беше приготвена табела с името на страната. Освен това всички носеха националните си знамена, а на място ни раздаваха дръжки. До едно време приемахме нещата малко на шега, особено с дръжките и табелите, но когато излязохме извън сградата на Върховния съд, бяхме сериозно впечатлени. Очакваше ни огромно мнозинство и ние минавахме в шпалир от възторжени граждани. Съдии в тоги от много държави, всички полски съдии в тоги. И като тръгнахме чуждестранните съдии най-отпред, хората започнаха да ръкопляскат", разказват тримата съдии. 

Те допълват, че шествието е изминало около 5 км за над 2 часа. По данни на "Юстиция" и на общината в марша са участвали между 25 000 и 30 000 души. От тях  4000 полски юристи – съдии, прокурори, адвокати, нотариуси, юридически съветници. "Предварително ни бяха предупредили, че ще се очакват "контра протести". За нас това не беше никаква изненада, но съдиите от "старите демокрации" не можеха да разберат какво е това. Наистина, на няколко места имаше малки групички, които викаха нещо, но никой не им обръщаше внимание", допълват тримата съдии.

Ти пишат до колегите си от ССБ, че маршът е бил отразен много сериозно и обективно в медиите на Европа, дори в "Ню Йорк Таймс" и "Вашингтон поуст“. По националната полска телевизия обаче излъчвали концерт по време на събитието. И цитират Кийс Стерк, съдия от Нидерландия, президент на Европейската мрежа на съдебните съвети. Той казва пред "Гардиън": "Представители на европейски сдружения на съдиите казват, че традиционният рефрен, че съдиите говорят само с актовете си, вече не е актуален. Съдиите се обръщат към гражданите, казвайки: "Защитете нас, за да можем ние да защитим вас!". В държави, в който се съблюдава независимостта на съда, естествено съдиите не следва да се включват в политиката. Но когато съдебната независимост се разрушава, не може да се очаква от тях да се оставят да бъдат водени като агнета на заколение. На съдиите не само е разрешено да се борят – това е техен дълг!".

Все още няма коментари

Още

САЩ оборудват Румъния и Полша със системите ПРО

11.02.2020

4634 53
Макрон разочарова Полша - не й приглася за Русия

03.02.2020

6006 61
Полша финализира покупката на 32 изтребителя F-35 за 4,6 млрд.долара

31.01.2020

3017 51

Влез или се регистрирай за да коментираш