facebook
twitter

Чужбина

Лондон пак обеща Брекзит на 31 октомври, въпреки че поиска отлагане от ЕС

Вотът на британските депутати за новото споразумение с Брюксел е решаващ тази седмица
484
ЕПА/БГНЕС
Стотици хиляди британци, които искат страната да остане в ЕС, се събраха пред паметника на Уинстън Чърчил край парламента в събота, докато депутатите заседаваха извънредно. Демонстрацията блокира движението в централната част на Лондон, а някои депутати бяха охранявани от полицаи на излизане от парламента заради протестиращите.

Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври, както вече е планирано, въпреки писмото, което премиерът Борис Джонсън изпрати в Брюксел, за да поиска отлагане на Брекзит. Това заявиха категорично в неделя членовете на кабинета - външният министър Доминик Рааб и министърът без портфейл Майкъл Гоув, цитирани от Би Би Си. "Ще напуснем на 31 октомври, имаме средствата и способността да го направим“, каза Гоув пред тв канала "Скай нюз". „Писмото бе изпратено, тъй като парламентът го изиска … Но парламентът не може да промени позицията на премиера, парламентът не може да промени правителствената политика или решителност“, добави той. Колегата му Рааб също изрази увереност, че депутатите ще подкрепят договорената от Джонсън сделка с ЕС и така няма да се стигне до поредно отлагане на Брекзит.

Очаква се депутатите днес да обсъждат и да гласуват споразумението, постигнато миналата седмица. Вотът на сделката трябваше да стане на извънредно заседание в събота, но тогава депутатите приеха законодателна поправка, отлагаща вота по сделката за Брекзит. Друга разпоредба, приета преди месец, пък задължи премиера да изпрати писмо до Брюксел с искане за отлагане на Брекзит за срок от три месеца (до 31 януари 2020 г.), ако до 19 октомври парламентът не одобри сделка с ЕС. Късно вечерта в събота Джонсън изпрати подобно писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, но без да го е подписал. Той изпрати и второ подписано писмо, в което обяснява, че не желае отсрочка. Туск получи и трето британско писмо - процедурни обяснения от посланика на страната в ЕС Тим Бароу. Шефът на Европейския съвет потвърди, че е получил искане за отлагане на Брекзит, предвиден за 31 октомври. "Ще проведа консултации с лидерите на ЕС как да постъпим", обясни той. ЕС ще изчака до гласуването на сделката за Брекзит от британските депутати, преди да вземе решение за следващите си стъпки, писа в. "Гардиън". Дипломати от Брюксел твърдят, че изпратеното от Джонсън писмо с искане за отлагане на Брекзит означава точно това и въпросът трябва да бъде обсъден, въпреки че повечето от лидерите на ЕС са на мнение, че не е необходимо излизането на Великобритания от ЕС да продължава да се отлага. 

Вчера сутринта в Брюксел главният преговарящ на ЕС Мишел Барние се срещна с посланиците на страните членки и ги уведоми за новото развитие. В същото време беше решено споразумението между Лондон и Брюксел да бъде изпратено в ЕП за одобрение. Евродепутатите могат да го гласуват в четвъртък, ако Камарата на общините даде одобрението си преди това.

ЗАПЛАХА

Премиерът Борис Джонсън може да бъде подведен под отговорност за неуважение на решения на парламента или на съда, предупреди депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Джон Макдонъл пред тв канала "Скай нюз". Той посочи като пример за неуважение факта, че премиерът не е подписал писмото до Брюксел, в което иска отлагане на Брекзит.  "Борис се държи като разглезен пикльо", коментира Макдонъл поведението на премиера. 

3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Германски депутати искат центрове за мигранти по външните граници на ЕС

16.12.2019

1
ЕС ще преговаря със САЩ за данъчни облекчения за европейци

16.12.2019

2
Лондон: 47 години в Евросъюза стигат

16.12.2019

2

Коментари

Федя

Хайде да си ходят, че вече дори не е смешно.

dissidentbg

"въпреки писмото, което премиерът Борис Джонсън изпрати в Брюксел, за да поиска отлагане на Брекзит"

 

Фалшива новина.

 

В писмото на Борис Джонсън НЕ СЕ ИСКА отлагане. В него ясно е казано, че датата 31 октомври ще се спази. 

 

https://www.documentcloud.org/documents/6501963-Si...

wreckage
снимка на wreckage

В писмото на Борис Джонсън НЕ СЕ ИСКА отлагане.

иска се. И ще се даде.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×