Медия без
политическа реклама

Ким Чен Ун може да се срещне с Путин в Русия този месец

05 Септ. 2023
Ким Чен Ун и Владимир Путин във Владивосток през 2019 г.
БГНЕС
Ким Чен Ун и Владимир Путин във Владивосток през 2019 г.

Очаква се севернокорейският лидер Ким Чен Ун да се срещне с Владимир Путин в Русия, за да обсъди предоставянето на оръжия на Москва за войната в Украйна, пише АФП.

Говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън заяви, че "преговорите за въоръжаване между Русия и КНДР напредват активно“. "Имаме информация, че Ким Чен Ун очаква тези дискусии да доведат до задълбочаване на дипломатическите отношения между двете страни", добави тя.

Миналата седмица Вашингтон предупреди, че Русия води преговори с Пхенян за доставяне на боеприпаси. Ким вероятно ще се отправи с брониран влак по-късно през септември към Владивосток, за да се срещне с Путин. Твърди се, че руският президент иска артилерийски снаряди и противотанкови ракети от Северна Корея. Ким дори може да пътува до Москва, но това не е сигурно.

Съобщава се, че севернокорейският лидер се нуждае от напреднала технология за сателити и подводници с ядрен двигател, както и хранителна помощ за страната.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е пътувал миналия месец до Северна Корея в търсене на възможност за придобиване на допълнителни боеприпаси за войната.

Ключови думи:

Ки Чен Ун, Владимир Путин

Още по темата