facebook
twitter

Чужбина

Хиляди поляци отхвърлиха насилието

76
ЕПА/БГНЕС
Кметът на Варшава Рафал Тшасковски (вторият отдясно) и лидерът на "Гражданска платформа" Гжегож Шчетина на бдението в памет на Адамович във Варшава.
Хиляди поляци излязоха на протест срещу насилието в страната заради убийството на кмета на Гданск Павел Адамович. Най-многобройни бяха демонстрациите в столицата Варшава и Гданск. Кметът на Варшава Рафал Тшасковски също участва в протестите и изнесе реч срещу омразата. Проведени бяха бдения и на мястото на убийството.

Павел Адамович беше тежко ранен с нож в гърдите по време на благотворителен концерт в неделя вечерта. След нападението той претърпя операция, продължила повече от пет часа, но не успя да оцелее. Нападателят е 27-годишният жител на Гданск Стефан В., който е с криминално минало. Той е излязъл от затвора през миналия месец. След атаката нападателят каза, че обвинява бившата управляваща партия "Гражданска платформа" за влизането си в затвора през 2014 г. Убитият кмет бе подкрепен от формацията на изборите.

“Сбогом, Павел. Ще ми липсваш“, написа в Туитър бившият полски президент Лех Валенса.  Европейският парламент почете кмета с минута мълчание. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също изрази скръбта си от покушението. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, бивш премиер на Полша и бивш лидер на "Гражданска платформа", бе на митинга в Гданск.

 

Анализ - на стр.14

Ключови думи:

Полша, гданск, демонстрация
Все още няма коментари

Още

Майк Пенс: Русия се опитва да раздели НАТО

13.02.2019

3469 53
Полша е изнесла 2700 кг съмнително говеждо месо в ЕС

01.02.2019

121
Орбан отказа да се съюзи с евроскептиците от Италия и Полша

01.02.2019

751 4

Влез или се регистрирай за да коментираш