Quantcast

Медия без
политическа реклама

Франция отказа на Киев да върне известен и в България украински олигарх

12 Ноем. 2023
english.nv.ua

Върховният съд на Франция отказа да екстрадира украинския бизнесмен Константин Жеваго в Украйна, като решението представлява удар по правителството в Киев, което е под все по-голям натиск да се бори с корупцията, съобщава БНР като се позовава на агенция Блумбърг.

Съдът приключи делото и премахна всички ограничения върху движението на магната, посочва Блумбърг, цитирайки пресслужбата на Жеваго - собственик на украинския производител на желязо Ferrexpo Plc.

Върховните съдии са цитирали военното положение в Украйна след началото на руската инвазия и "реалния риск от явен отказ от правосъдие" при настоящите обстоятелства, като повод за взетото решение. Самото решение на висшите магистрати подкрепи отхвърлянето на искането за екстрадиция от по-долна съдебна инстанция и е окончателно във Франция.

Председателят на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев е задържан с подкуп от близо 3 милиона долара, съобщи Националното антикорупционно бюро, предаде тв Настоящее время.

Правителството на украинския президент Володимир Зеленски трябва да засили борбата срещу подкупите и измамите, тъй като иска от съюзниците да предоставят продължителна икономическа подкрепа за военните усилия и лобира за присъединяване към Европейския съюз и НАТО. По-рано тази година председателят на Върховния съд на Украйна беше свален с вот на недоверие, след като следователите казаха, че са разкрили "мащабна корупция" в най-висшия съдебен орган на държавата, напомня Блумбърг. Националното антикорупционно бюро пък обвини Жеваго в плащане на подкуп на съдебни служители, които обвинения обаче той отрече.

Жеваго беше задържан през декември миналата година в хотел в луксозния френски ски курорт Куршевел по подозрение за пране на пари и присвояване на средства, свързани с банковия му бизнес у дома, в Украйна. Той нарече случая "скалъпен и политически мотивиран".

В родината си той е обвинен в кражба на 113 млн. долара от Банка "Финанси и кредит", която фалира през 2015 г. През януари тази година той беше освободен под гаранция от 1 млн. евро.

През 2022 г. той зае пето място в списъка на най-богатите хора в Украйна според украинския Forbes: през декември 2022 г. изданието оцени състоянието на Жеваго на 1,4 млрд. долара.

Главната прокуратура на Украйна съобщи, че Франция е отказала да екстрадира бившия депутат в Украйна, като в съобщението на ведомството името му не се споменава. Оттам припомниха, че срещу него се води и дело за даване на подкупи на съдии от Върховния съд на страната. През юли френската страна е уведомила бившия депутат за подозрения срещу него, съобщиха от службата. През май бившият председател на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев беше арестуван по делото за получаване на подкуп в размер на около 3 млн. долара.

Жеваго е ивестен и вв България след като прз 2015 г. се опита да купи ЦСКА и Кремиковци.

 

Още по темата