Quantcast

Медия без
политическа реклама

ЕП съди страните членки за правомощия

20 Ноем. 2019
Съд на ЕС
ЕП се оплака в Съда в Люксембург от страните членки.

Европейският парламент заведе дело срещу решението на Съвета на ЕС да настани новосъздадения Европейски орган по труда (ЕОТ) в Братислава, съобщи "Политико". Искът в Европейския съд в Люксембург е знак за нарастващата борба за влияние между Съвета и Европарламента, отбелязва изданието. 

"Не става дума толкова за ЕОТ, а за дългогодишния спор между Съвета и ЕП как да се определя седалището на агенциите", обясни и холандският евродепутат Йерун Лейнарс, който участва активно в създаването на законодателството, учредяващо ЕОТ. България, заедно със Словакия, Кипър и Латвия, кандидатства за домакин на ЕОТ, чието създаване бе одобрено от ЕП в края на мандата на миналия парламент. Кандидатите трябваше да удовлетворят 5 критерия, определени от страните членки. През юни страните членки избраха словашката кандидатура и решиха Братислава да приюти новата агенция с 15 гласа от общо 28. 

Парламентът твърди, че Съветът е действал незаконно, като едностранно е избрал къде да е седалището на организацията. Страните от ЕС трябва да отговорят на жалбата на ЕП до 10 декември. Според европейското законодателство националните правителства единствени имат право да определят къде да се установяват институциите на ЕС и това става чрез Съвета на ЕС. Парламентът обаче твърди, че ЕОТ е създаден на базата на европейските правила за свободно движение на хора и за социална сигурност, а в тези политики ЕП има равни права със Съвета.

ЕП се готви идната седмица да гласува състава на бъдещата ЕК на Урсула фон дер Лайен, след като даде "зелена светлина" за унгарския кандидат за комисар Оливер Вархели след допълнителни въпроси. Това ще даде възможност на бъдещата ЕК да встъпи в длъжност на 1 декември.

Ключови думи:

ЕП, съвет, ЕС, съд

Още по темата