facebook
twitter

Чужбина

ЕП критикува решението на Белия дом да понижи ранга на посланика на ЕС

414
ЕПА/БГНЕС
Ставрос Ламбринидис ще е бъдещият посланик на ЕС във Вашингтон.

Делегацията на Европейския парламент за отношенията със САЩ критикува решението на президента Доналд Тръмп да понижи ранга на дипломатическата мисия на ЕС във Вашингтон. В писмо, изпратено до Конгреса, евродепутатите изразяват недоволство от "нанасящия все повече вреди подход на Белия дом" и призовават двете страни да не си пречат взаимно, тъй като от това се възползват техни глобални съперници.

Завчера Еврокомисията потвърди, че САЩ са понижили ранга на мисията на ЕС в края на миналата година, без никакво официално уведомление. Посланикът на ЕС във Вашингтон Дейвид О'Съливан научил за това случайно. Администрацията на Тръмп е отменила решението от 2016 г. на президента Барак Обама, който издигна делегацията на ЕС до ниво на двустранно представителство. Дотогава мисията на ЕС бе със статут на представителство на международна организация и сега отново е с такъв. 

Посланик О'Съливан, който е бивш генерален секретар на ЕК, приключва мандата си във Вашингтон идния месец и поста му ще поеме настоящият специален представител на ЕС по човешките права и бивш гръцки външен министър Ставрос Ламбринидис.

Ключови думи:

САЩ, ЕС, посланик
3

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Тръмп ликува, че е "напълно оневинен" за връзки с Русия

26.03.2019

100
САЩ признаха Голанските възвишения за израелски

26.03.2019

50
Тръмп призна Голанските възвишения за част от Израел

25.03.2019

1050 18

Коментари

IvanM

ЕС си е международна организация и никакъв друг статут не и се полага.

Думи думи

Изглежда, че само ти, аз и други заблудени смятаме така.

Самите другари от ЕП, обаче са на друго мнение. За тях,  Европа е  е една страна.

 

 „ В писмо, изпратено до Конгреса, евродепутатите изразяват недоволство от "нанасящия все повече вреди подход на Белия дом" и призовават ДВЕТЕ СТРАНИ да не си пречат взаимно, тъй като от това се възползват техни глобални съперници. „

Думи думи

Излиза, че не е, и за това протестира ЕП.

Щото в ЕП отдавна са гласувани законите и юридически са оформени нещата, ЕС да е една държава (или райх), със Председател и Външен министър.

Остава само местните правителства доброволно да предадат правомощията си и суверенитета на страните, където уж са избрани и уж управляват.

И това ще стане.

Къде под натиска на протести различен цвят и калибър, или размирици и недоволства на мигрантите. 

Между другото, солидни количества каптагон се прехвърлят в Европа от Сирия и района, а при посещението си в Брюксел преди Нова година, Помпео рече  на  европейските управници, че унищожаването на националните държави в Европа не е добра идея.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×