Quantcast

Медия без
политическа реклама

Джо Байдън забрани на САЩ да инвестират в китайски компании

04 Юни 2021
БГНЕС
Джо Байдън

Джо Байдън подписа заповед, която забранява на САЩ да инвестират в някои китайски компании, за които се твърди, че са свързани с отбранителния сектор и този за наблюдение, предава в. ''Гардиън''. Така към черния списък, създаден от администрацията на Доналд Тръмп миналия ноември, ще влязат 59 нови компании.

Заповедта също така забранява купуването или продаването на публично търгувани ценни книжа в целеви компании и забранява финансовата подкрепа за военни, разузнавателни и научноизследователски програми за сигурност. ''Използването на китайска технология за наблюдение извън Китай и разработването или използването на китайска технология за наблюдение за улесняване на репресиите срещу уйгурите и дисидентите, или за нарушения на човешките права представляват извънредни заплахи'', каза Байдън.

В черния списък влизат компании като Aviation Industry Corp of China (AVIC), China Mobile Communications Group, China National Offshore Oil Corp (CNOOC), Hangzhou Hikvision Digital Technology, Huawei Technologies и Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC).

Този ход е част от  поредица от стъпки на Джо Байдън за противодействие на Китай на фона на все по-влошаващите се отношения между двете най-мощни държави в света.

Инвеститорите, които имат акции в компаниите от черния списък, ще имат време до 2 август, за да ги преотстъпят.

Още по темата