Quantcast

Медия без
политическа реклама

Доналд Туск призова за бързо съставяне на нов кабинет в Полша

Президентът Анджей Дуда ще връчи първия мандат на съюзника си ПиС, но без шанс за успех

17 Окт. 2023
ЕПА/БГНЕС
Доналд Туск е готов да поеме властта, щом получи мандат от президента

Лидерът на полската либерална "Гражданска коалиция" призова президента Анджей Дуда да вземе бързо решение за назначаване на ново правителство.

„Отправям призив, хората чакат първите решения, затова молим президента за енергични и бързи решения“, каза Доналд Туск, бивш министър-председател и председател на Европейския съвет, в изявление, публикувано в Х и цитирано от БГНЕС.

Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на ПиС, заяви преди вота, че ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на победилата партия, но ПиС трудно ще намери съюзници с оглед на това, че "Конфедерация" получава прекалено малко места в новия парламент, за да помогне.

Днес Националната избирателна комисия на Полша публикува окончателните резултати от парламентарните избори. Избирателната активност възлиза на 74,38 %, съобщи "TVP World".

ПиС води, но няма мнозинство - 35,38%, докато "Гражданската коалиция" (ГК, 30,70%), "Трети път" (14,40%) и "Левите" (8,61%) на Туск заедно имат 53,71%.

ПиС ще получи само 194 места в 460-членния Сейм, долната камара на парламента. Разпределието по места за досегашните опозиционни партии съответно 157 за ГК, 65 за "Трети път", и 26 за "Левицата" или общо 248 депутата.

Последната партия, която премина изборния праг, беше крайнодясната либертарианска и националистическа Конфедерация със 7,16 % (18 места). /БГНЕС

ПиС засили националистическата реторика в кампанията си и дори влезе в спор с разкъсвания от войната си съсед, Украйна, въпреки огромната полска солидарност към Киев в лицето на руската инвазия.

Идването на либералната опозиция на власт би довело до огромна политическа промяна в Полша, противопоставяйки се на националистическата твърдолинейна католическа визия за страната на управляващата досега партия.

Ключови думи:

Полша