facebook
twitter

Първа страница

Томислав Дончев: Гнусно е да си правят китни къщи с публични средства

Ако има злоупотреби с европари, те ще се съхраняват в специален фонд, увери вицепремиерът
2 677
 Илияна Кирилова
Вицепремиерът Томислав Дончев призна, че няма само усещане за корупция, а тя реално съществува и е голям проблем за България.

"Апартаментгейт“ трябва да бъде разплетен докрай. Това е от първостепенна важност, заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви в понеделник. В същото време той определи скандала с евросредствата за къщите за гости като „гнусен“ и обеща, че при „доказана злоупотреба“ при тях парите ще бъдат върнати.

„Представете си колко е гнусно, в очите на обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно“, смята вицепремиерът, чийто ресор са европейските фондове и икономическата политика.

По думите му управляващите „проверяват отвътре, стотици случаи, които са регистирани“, но без да ги огласяват публично и от тях да се прави сензация. На въпрос да даде конкретни примери Дончев не отговори, само каза: "Това, че понякога реагираме постфактум, не променя нещата“. Той вярвал на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) "като гражданин“. "Пряк контакт с ръководството нямам", допълни вицепремиерът.

Дончев призна, че управляващите имат проблем с корупцията. "Съгласен съм с призива за борба с корупцията. Във всяка развита държава има корупция, оставаше в България да няма, където нравите са по-ниски и държавният апарат не е толкова ефективен". Той поиска проверяващите европрограмата, по която са построени къщите за гости, да бъдат оставени да си свършат работата, за да се разбере наистина има ли „укоримо поведение, както морално, така и законно. В момента прокуратурата проверява 746 къщи за гости, за които са отпуснати 202 млн. лв.

"При доказана злоупотреба с евросредства сумите ще бъдат събрани от нарушителите", обеща вицепремиерът. Върнатите пари пък щели да се внесат в специален фонд и ако " Европейската комисия санкционира България, ще се плаща от този фонд". Според Дончев е лесно да се проследи дали една къща се използва по предназначение, като се видят внесените за нея данъци.

"Контролът на разходите в Програмата за развитие на селските райони трябва да е по-плътен, защото в нея проверките са извадкови, докато в останалите програми се проверява всеки проект от началото на изпълнението, по време на изпълнението и години след това", посочи той.

ПРОВЕРКИ

Аферата с къщите за гости започна да се разплита след медийни публикации за луксозна вила край град Сандански, свързана със зам.-министъра на икономиката Александър Манолев, която се използвала единствено за лични нужди. Впоследствие Манолев подаде оставка, а прокуратурата започна проверка на всички къщи за гости, построени със средства по Европрограмата за развитие на селските райони.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Анджей Дуда остава президент на Полша

13.07.2020

Обновена

1282 3
Вицепремиерът Дончев: Президентът иска цялата власт

11.07.2020

3700 49
БФС очаква от УЕФА 14,1 млн. евро за 4 години

Коментари

mr_self_destruct (непроверено)

Не е гнусно, ловко е?

known

Като гледам, съпартийците му не са от гнусливите.

Думи думи

Крадат!

А на нас не дават нищо!

buratinob

И ти ли Дончев/Бруте промълви Цезар преди да рухне.?

редник

  Той вярвал на антикорупционната комисия (КПКОНПИ)...

 

А, ето един със съмнения:   

 

Самуил Димитров

 

Борбата с корупцията скочи от терасата-покрив и си строши краката. Борбата с корупцията отслабна неимоверно от стоене в сауната и няма сили да се бори. Борбата с корупцията преяде на барбекюто. Борбата с корупцията живее безплатно в чуждо жилище извън всякакъв конфликт на интереси. Борбата с корупцията строи къщи за тъщи с европейски пари, без да върши никакви нарушения. Борбата с корупцията е женена, но декларира фактическо съжителство и крие апартаментите на съпругата си.

 

Стига глупави шеги. Единственият сериозен въпрос, който трябва да се зададе, е: За какво ни е КПКОНПИ?

 

https://www.mediapool.bg/a-za-kakvo-ni-e-kpkonpi-news293191.html

Ад мин

Абе кво са се втренчили само в ПРСР и къщичките?

Я малко по-глобално - напр. ЕФК към Министерство на икономиката, където едно човече Стефан Попов, заради далаверите на когото беше спряна една процедура, е недосегаем, или пък завърналият се без свян на копанята Кирил Гератлиев в Образованието, който не се справи добре в частния бизнес. Или пък в Околната страна на бояджията Нено с разните там цикли и мотоцикли. Ами в царството на закръгленото Лили и Мистър Питкин в МРРБ совсе любимото Му АПИ?

Там ако се поразрови, колко червеи ще излязат.

Желязко Желев

От треторазряден лаладжия да стигнеш до вицепримиер се иска да си доста повратлив.
Сега е усетил дебелия и крещи *Аз не съм такъв,не съм от тях*

Къщите за гости са по малко от 1% от евросредсва с които е злоупотребено.А самите евросредства са под 5 % от нац.бюджет където е много много голям бардак.

Вдигането на шум около 200млн цели да прикрие разсипването на 200 млрд.

Няма да се очудя ако в САЩ е взето решение да разбутат кочините в И. Е.

Няма да се очудя ако поискат месни тарикати политици да ги съдят те.

Гаранция са наясно кой колко е свил.

 

Evasion

"Апартаментгейт“ трябва да бъде разплетен докрай. Това е от първостепенна важност, ...

„Представете си колко е гнусно, в очите на обикновен гражданин, някой на отговорна позиция да вземе публично финансиране, да си направи една китна къща и да живее вътре. Това е ужасно“

Горенето на хора на клада трябва да бъде разплетено докрай. Това е от първостепенна важност. Представете си колко е гнусно, в очите на обикновените миряни, духовници да инквизират жени и деца. Това е ужасно, смята Торкемада, в чийто ресор е борбата с вещиците и еретиците.

jekovcar
снимка на jekovcar

Горкото ощетено...от по-предпазливите бил.

Adolff

Усвояването на европари не е ли точно твоят ресор,бе колибарин габровски? Ти май си паднал вчера от луната!

Уискито

Защо германците за разлика от нас  живеят с високо вдигнати глави и висок жизнен стандарт Защото никоя  немска партия и нейният лидер не биха взели власта  използвайки израза   " аз съм прост и вие сте прости и затова се разбираме" Ако бай хей е десет години мин. председател за това не са виновни външни сили, а  тези простаци като него дето го избират.

Влез или се регистрирай за да коментираш