Медия без
политическа реклама

Протест в университетите ще има въпреки обещаните пари

Новите 12 млн. за служители са крайно непрофесионално определени, смятат синдикатите

16 Май 2024Обновена
Синдикатите се разграничиха от договореното между ректори и служебна власт.
Синдикат ВОН-КНСБ
Синдикатите се разграничиха от договореното между ректори и служебна власт.

Обявеният за 20 май протест заради все още неувеличените заплати в университетите, организиран от синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ, ще се проведе. Това заявиха в отворено писмо от профсъюза, изразявайки несъгласие с договореното вчера от Съвета на ректорите и служебния премиер Димитър Главчев.

В опит да потуши бунта на ректорите, които също обявиха, че ще протестират на 20 май, служебният кабинет вчера спешно обяви, че отпуска 39 млн. лв. за увеличение на заплатите на академичния състав, което ще стане със задна дата от 1 януари т.г. така минималната асистентска заплата ще се увеличи от 1810 на 2100 лв. Сред среща с ректорите премиерът Главчев обеща до дни да подготви постановление за 12% скок на заплатите на неакадемичния персонал, за което ще са нужни около 12 млн. лв. Синдикатът обаче не приема това, тъй като въпросните 39 млн. лв. така или иначе са били предвидени в бюджета за т.г., а новите 12 млн. лв. не са изчислени коректно. 

"Състоялите се вчера срещи бяха с ректори, които ни подкрепят, но не и с нас, като организатори на протеста. Обявеният резултат от тях - 39 млн. лв. за академичния състав и 12 млн. лв. за неакадемичния, ВОН-КНСБ не може да приеме!", заявиха оттам.

Синдикатите посочват, че председателят на Съвета на ректорите проф. Миглена Темелкова се е позовала на техния протест и е организирала срещи, без да представи анализ, конкретни данни и достоверна информация в президентството, НС и МС (Съветът на ректорите вчера бе ухажван и от президента и кандидати за депутати от ГЕРБ и ДПС - бел. ред.). Проектът за Постановление на МС, който бе на обществено обсъждане до 10 април, предвижда съвсем друго и само човек, който не е запознат с него, може да се радва на нови 39 млн. лв. и да приеме предложение само от първата част на Постановлението, без втората - за увеличение на заплатите на всички работещи от 1 април по закона за висше образование", посочват от синдиката, визирайки второто увеличение на заплатите на академичния състав, което бе регламентирано с промени в закона за висше образование и което следваше да се случи от 1 април. Според него асистентската заплата следва да стане 2615 лв. от 1 април, средната заплата да е 180% от средната за страната, стипендиите на докторантите да са поне 150 на сто от минималната работна заплата и др.  

"Така посочените 39 млн. лв. ги има в бюджета на МОН с постановление от края на март тази година и според МОН и ВОН-КНСБ не стигат. Новообещаните 12 млн. за служители пък са крайно непрофесионално определени", посочват от синдиката, допълвайки, че днес предстои среща в министерството на финансите, която е важна и от съществено значение за уточнения на необходимите средства. "Помолили сме министър Цоков да покани и служебния премиер Главчев да участва в нея. Важно е да се запознае с истинските данни и справедливите искания на протеста. За нас обявените 12 млн. лв. за повишаване на заплатите на неакадемичния състав са недостатъчни. Взети са като аналог на 11,8 млн. лв., които предоставиха на държавните висши училища за увеличението на минималната работна заплата за 2024 г. По изчисления на ВОН-КНСБ за неакадемичния състав, в т.ч. и изследователи, експерти и специалисти с висше образование, са необходими още 49,2 млн. лв.", посочват от синдиката.

Оттам напомнят, че Съветът на ректорите е съвещателен орган според закона за висшето образование, а социалните партньори по Кодекса на труда са те - синдикатите. "Затова протест ще има, докато няма подписано национално споразумение и МС не обяви Постановлението за заплати на всички работещи, така, както е посочено в закона за висше образование! В противен случай така създадената ситуация е и тежък удар срещу върховенството на закона", завършват синдикатите.

Вчера проф. Темелкова, както и премиерът Главчев, заявиха, че въпросните 12 млн. лв. са първа стъпка в търсене на решение за намиране на останалите средства, нужни за второто увеличение, регламентирано в закона. За него са нужни 184 млн. лв., които към момента липсват. В петък ще се проведе заседание на Съвета на ректорите, на което ще се реши дали те продължават с протестите.

 

БАН и метеоролозите също настояват за по-високи заплати

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) настоява също да бъде включен в постановлението на Министерския съвет, с което се урежда част от увеличението на заплатите в държавните университети, заяви пред БНТ директорът на департамент "Прогнози и ИО" към НИМХ гл. ас. д-р Анастасия Стойчева. Тя обясни, че НИМХ не е част от постановлението, с което би следвало да се отпуснат средства за увеличение на заплатите в университетите и БАН, затова или трябва да станат част от него, или за тях да има ново постановление. "От 2 г. бюджетът на института, съответно и заплатите, не са били актуализирани, а организацията има нужда от финансиране. Ние сме научна организация и трябва да бъде даден отговор на въпроса защо не сме включени в това постановление. Както каза един от ректорите - не сме се събрали да просим пари", заяви тя.

"Неизпълнението на поетите от държавата задължения относно повишаване на доходите на преподавателите и учените и неспазването на закона за висше образование е недопустим акт", посочиха в своя позиция и от БАН. Те изтъкват, че приетите промени в закона, осигуряващи предсказуемо и плавно нарастване на заплащането на висококвалифицирания труд на хората в сферата на висшето образование и науката, са резултат от съвместните усилия на цялата академична общност и профсъюзите и са били подкрепени от МОН и парламентарната комисия по образование. "Високото качество на висшето образование и научните изследвания в България би трябвало да са национални приоритети и основна част от националната ни сигурност, което налага подготовката и квалификацията на високо образовани преподаватели и експерти във всички области на науката и познанието. Изграждането на кадри е дълъг процес, който изисква спазването на конкретни ангажименти от държавните институции, гарантиращи устойчивост и конкуренноспособност. Образованието и науката са основните фактори за просперитета на всяка нация и трябва да залегнат в дългосрочната стратегия на политическата класа с ясни отговорности, които да бъдат спазвани", казва те.

В обявения за 20 май протест наред с държавните университети синдикатите посочиха и БАН, НИМХ и Селкостопанската академия сред институциите, за увеличение на чиито заплати също ще се борят. 

 

Още по темата