Медия без
политическа реклама

Синдикатите ще протестират заради неувеличените заплати в университетите

Те държат лично отговорен за това служебния финансов министър Людмила Петкова

ВОН КНСБ
Синдикат "Висше образование и наука" заяви, че няма да приеме "нихилистичната политика" на служебния министър на финансите.

Синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ преминава към ефективни протести от 20 май заради неизпълнените ангажименти на правителството да увеличи заплатите на преподавателите в държавните висши училища, БАН, Селскостопанска академия и НИМХ, което трябваше да стане още от началото 2024 г. Това обявиха от профсъюза в отворено писмо до президента, премиера, финансовия министър и медиите.

От синдиката припомнят, че в държавния бюджет за 2024 г. бяха заложени допълнително 39 млн. лв., планирани за ръст на заплатите на академичния състав от 1 януари т.г. Отделно от това, с промени в закона за висше образование, заплатите на университетските преподаватели бяха обвързани със средните заплати за страната, което означава още едно увеличение. "Планирано е последващо увеличение на заплатите, считано от 01.04.2024 г., за което са предвидени 150 млн. лв. (компенсация за отпадането на студентските такси, обявена от редовния премиер акад. Николай Денков). Договорено и законоустановено е те да са целеви за възнагражденията на академичния и неакадемичния състав в държавните висши училища, както и за повишение стипендиите на докторантите", обясняват от синдиката, пояснявайки, че повишение на заплатите е планирано и за специализирана администрация в университетите.

"Така предложеният проект на МОН за Постановление на Министерския съвет (ПМС), чийто срок за обществено обсъждане приключи на 11 април 2024 г., вече месец е в зависимост от решението на министерството на финансите", казват от синдиката. Оттам посочват още, че от началото на годината са проведени множество срещи на държавно ниво, инициирани както от тях, така и от ресорните министерства и комисии в парламента, като допълнителните суми са били договорени конкретно с финансовия екип в МОН.

След встъпването в длъжност на настоящия служебен кабинет обаче, всички предстоящи действия са се превърнали в "колективни бездействия", особено от страна на министерство на финансите. "Въпреки внесените документи и изчисления от МОН, договорени със социалните партньори, за съгласуване в МФ, все още не е публикувано ПМС, въпреки приключените законови процедури. От договорените допълнителни средства за тази година към бюджетите на университетите не е постъпил нито лев. Заплатите на работещите в сектор висше образование и наука към днешна дата са на нива от началото на 2023 г.", възмущават се от синдиката.

Те разкриват, че на среща, проведена на 8 май т.г. в МФ, служебният министър Петкова е поискала допълнително време и е обявила следващата среща да се проведе в петък, 10 май - с мотив необходимостта от време за верифициране на представените от МОН изчисления и осигуряване на необходимото финансиране по ПМС. "Работното заседание не се състоя по вина на МФ, с което показаха, че категорично се дистанцират от поемането на отговорност за спазване на вече обявеното, договорено на държавно ниво, и гласуваните промени закона за висше образование в Народното събрание", казват от синдиката.

Оттам заявяват, че не приемат "нихилистичната политика от страна на служебния министър на финансите", нито ще оставят министър Петкова да анулира решения и договорки, взети от социалните партньори в рамките на тристранния диалог, съгласно Кодекса на труда. "Категорично не сме съгласни утвърдената политика по доходите, следвана в продължение на 3 г. от няколко редовни и служебни правителства, да бъде унищожена сега с едноличния отказ на служебния министър на финансите. Министър Петкова отказва да поеме отговорност и като част от екипа на МФ в кабинета Денков, който публично обяви свободен ресурс от 150 млн. лв. за компенсация на въвеждането ад хок на безплатното обучение в държавните висши училища. Сега, в качеството ѝ на служебен министър, г-жа Петкова отказва да предостави тази сума, в нарушавайки решението на НС", казват оттам.

Затова насрочват протест за 20 май - както срещу решенията на финансовото ведомство, така и лично срещу позицията на финансовия министър Петкова. "Нека уважаемите госпожи и господа министри не забравят, че елитът на България гради своята кариера благодарение на знанията и уменията, придобити от университетските преподаватели. С решенията си министър Петкова отнема правото на достойно заплащане на труда на своите преподаватели и поставя в унизително положение онези, които работят за изграждането на бъдещия стопански, политически и административен капацитет на държавата. Няма да приемем това", казват от синдиката.

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?