Медия без
политическа реклама

Кабинетът потушава с 39 млн. лв. бунта на ректорите

Тези пари сме ги предвидили ние, отвърнаха от ПП-ДБ

15 Май 2024ОбновенаСИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА
EPA/БГНЕС
Кабинетът ухажва ректорите, но и президентът ги покани на среща.

Служебен премиер, президент и кандидат-депутати се втурнаха вкупом да ухажват ректорите, след като само преди ден те заплашиха с протести на 20 май. За същия ден стачка обявиха по-рано и синдикатите.

Броени минути преди обявена среща на Съвета на ректорите с президента Румен Радев, от правителството съобщиха, че ще предоставят 39 млн. лв. допълнително за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Това ще даде възможност минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища „асистент“ да се увеличи с 290 лв. - от 1 810 лв. на 2 100 лв., посочиха оттам.

Малко по-късно ПП-ДБ поправи Главчев за отпуснатите пари. "Всъщност тези 39 милиона са вече предвидени в Бюджет 2024 като част от 52-та милиона, отпуснати за увеличение на заплатите на преподавателите по време на нашето управление. Накратко: ГЕРБ-ДПС отново раздават пари, заложени в бюджета от кабинета Денков като свои", обявиха от коалицията.

Извън политическата битка, повишението ще обхване 33 държавни висши училища с 2086 асистенти. То ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, смятат от МС. Оттам поясняват, че въпросните 39 млн. лв. са разчетени в закона за държавния бюджет на България за 2024 г., поради което на настоящия етап няма пречка да се реализира увеличение на възнагражденията на академичния състав от 1 януари 2024 г.

От съобщението обаче става ясно, че няма пари за второто увеличение на заплатите в университетите, което трябваше да влезе в сила от 1 април т.г. и което бе регламентирано с промени в закона за висшето образование. Те предвиждат от 1 април 2024 г. минималната заплата за асистент да е 2516 лв., средната заплата в университетите да е не по-малка от 180 на сто от средната брутна за страната, стипендиите на докторантите да са в размер не по-малък от 150 на сто от минималната работна заплата за страната, както и да се определят минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти във висшите училища.

"Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени възлиза на около 184 млн. лв., което води до необходимост от осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година", посочват от правителството. "Единственият възможен източник за това е да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 г. Необходимите средства в размер на 150 млн. лв. за компенсиране на държавните висши училища за намаления размер на приходите им в резултат от отпадането на таксите за обучение на студентите не са предвидени със закона за държавния бюджет за 2024 г. нито като разход, нито като намален приход", допълват от Министерски съвет.

Преди това пък ректорите са се срещнали с кандидат-депутати от ГЕРБ и ДПС, на която са присъствали Томислав Дончев, Красимир Вълчев и Йорданка Фандъкова от ГЕРБ и Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Хамид Хамид от ДПС. "Имаме желание и воля, но в момента няма как да решим проблемите ви, защото сме в рамките на служебно правителство. Промените ще станат след съставянето на редовно такова", е уверил ректорите Красимир Вълчев, председател на образователната комисия в 49-ото Народно събрание, предаде БГНЕС. "Проблем е, че в републиканския бюджет средства няма. Това не означава, че ангажиментът към висшето образование няма да бъде изпълнен", е цитиран и Йордан Цонев, който е заявил твърд ангажимент в следващия парламент да предложат решението на проблема с изменение на закона за бюджета. "Ако служебният кабинет откаже, тогава ще търсим възможност по друг начин да го направим, но ангажиментът ни е абсолютно твърд. Веднага след изборите ще изпълним исканията ви", е посочил той.

На срещата си с президента ректорите получиха уверение от държавния глава, че ги подкрепя в исканията им за изпълнение на закона. Пред него те заявиха, че не искат допълнителни средства, а само тези, които са заложени в закона за висше образование. 

Накрая Съветът на ректорите се срещна и със служебния министър-председател Димитър Главчев. Като първа стъпка той е обещал 12% скок на заплатите на неакадемичния състав, за които ще са нужни към 12 млн. лв., които, по думите му, ще дойдат от преструктуриране на други разходи. Главчев обеща до дни да подготви съответното постановление.   

В петък ще има извънреден Съвет на ректорите, на който те ще решат дали да отменят протестите, тъй като до изпълнението на закона има още път.

От синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ заявиха, че остават в стачна готовност.

Още по темата