Медия без
политическа реклама

Матурата ще може да се повтаря за по-висока оценка

Това да може да става до 1 година, предлагат депутати от ГЕРБ, ПП, ДБ и "Български възход"

Според депутатите промените ще разширят достъпа до висше образование на зрелостниците
Илияна Кирилова
Според депутатите промените ще разширят достъпа до висше образование на зрелостниците

Зрелостниците, които не харесват оценката си от задължителната матурата, да имат право да се явят на втори държавен зрелостен изпит. Това предвиждат промени в закона за предучилищното и училищното образование, предложени от депутати от ГЕРБ, ПП, ДБ и "Български възход". 

"Законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева, внесено в парламента през ноември мецес, зрелостниците да получат втори шанс при оценка, която не ги удовлетворява на матурата - вход във вуз, бе припознато и внесено от народни представители от четири парламентарни групи", съобщиха вчера и от службата на омбудсмана.

В момента, ако по време на провеждащ се държавен зрелостен изпит ученик прецени, че не е достатъчно подготвен, би могъл да се откаже от изпита, да получи оценка "Слаб 2" и така да се яви повторно на матура на поправителната сесия през август/септември. Няма обаче възможност той да се яви втори път на матура и да поправи оценката си, ако просто не се е представил достатъчно добре. "Това ощетява учениците при по-нататъчното им развитие, тъй като получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща за кандидатстването им във висше училище и респективно от голямо значение за бъдещето им", пишат в мотивите си вносителите Красимир Вълчев от ГЕРБ, Елисавета Белобрадова от ДБ, Николай Денков и Христо Симеонов от ПП и Гален Монев от "Български възход".

За да се подобрят резултатите на зрелостниците от матурите и да се разширят възможностите им за достъп до системата на висшето образование, народните представители предлагат промяна само в един текст на закона. Тя дава право на младежите, които са получили незадоволителна оценка на матурата (различна от двойка - бел. ред.), да имат право еднократно, до края на календарната година, следваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят на следващ насрочен ДЗИ в същото училище. Това означава, че ако дадена година зрелостниците не са доволни от оценката си, ще могат да се пробват да я поправят максимум до 1 г., т. е. на следващата редовна изпитна сесия, която обикновено е през май месец. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение. В тази връзка се предлага и промяна в закона за висше образование, за да се признават въпросните удостоверения при кандидатстване в университет.

 

Активност

Това са петите поред промени в училищния закон, който предлагат депутати. В просветна комисия вече започна разглеждането на проекта на "Възраждане", предвиждащ мандатност от 5 години за училищните директори, като след това имат право на неограничен брой мандати, но ако ги защитят в конкурс. Хората на Костадин Костадинов предлагат още отпадане на атестацията за учителите - нещо, което не се одобрява от повечето партии, 10 г. стаж за началниците на регионалните управления по образованието, както и възможност за повтаряне на класа за учениците от 2 до 4 клас (в момента не се повтаря от 1 до 4 клас - бел. ред.), за да не попадат в пети клас деца, които не могат да четат и пишат. Отделно от тях, Елисавета Белобрадова от ДБ предлага други поправки, според които детските ясли следва да минат под шапката на МОН. Дискусиите по това предложение започнаха миналата седмица и се очакваше да продължат тази, но заради работата в пленарна зала бяха отложени. Засега само от сдружението на общините успяха да коментират идеята, за която изразиха учудване, че въобще не е дискутирана с тях.

Вчера депутатите пък одобриха на първо четене поредни редакции в закона - за въвеждане на безплатни учебници за младежите от 8 до 12 клас - по предложение на БСП. Тогава на първо четене бе приет и проектът на ПП, който дава възможност на зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, да могат да се явят на допълнителна матура по избор на него не само върху съдържанието от общообразователната подготовка, но и върху това от профилираната, т.е. на по-високо равнище.

 

След няколко пъти отлагане, днес депутатите дадоха "зелена светлина" на безплатните учебници от 8 до 12 клас, приемайки на първо четене в пленарна зала промени в училищния закон, предложени от БСП.
Старата и доста щекотлива тема за мандатността на директорите отново излиза на дневен ред. Този път тя стигна и до депутатите, които започнаха разглеждането й в парламентарната просветна комисия, обсъждайки проект на "Възраждане" за промяна на училищния закон.
Зрелостниците, които не са изучавали даден предмет като профилиращ в 11 и 12 клас, да могат да се явят на допълнителна матура по избор на него не само върху съдържанието от общообразователната подготовка, но и върху това от профилираната, т. е. на по-високо равнище.

 

Последвайте ни и в google news бутон